Nema sumnje da je majčino mleko veoma važno za zdravlje i razvoj deteta, pa je u skaldu sa tim proglašena i Nacionalna nedelja dojenja, u kojoj se dodatno ukazuje na sve njene prednosti. 

Mnoge mame se pitaju da li postoji nešto što bi mogle da urade kako bi poboljšale kvalitet svog mleka, poput unošenja ili odricanja određene hrane. 

Detaljnije na ovu temu govorila je u emisiji "150 minuta" Jelena Vasojević, savetnica u "Halo bebi":

- Mleko je živa stvar, odnosno dojenje i laktacija. Mleko se u toku jednog podoja menja po svom sastavu. Recimo, to prednje mleko, koje je na početku podoja, pogotovo u letnjem periodu, je bogato vodom. Ima čak i do 88 procenata vode, jer primarno je da zadovolji žeđ deteta, a onda recimo idu ugljeni hidrati, koji daju energiju detetu, pa onda idu sve one ostale materije, koje su tu prisutne. Na kraju podoja idu masti, koje drže sitost i dovode do toga da dete lepo napreduje - kaže Jelena i dodaje:

- Mama je potrebno da se hrani normalno i umereno u svemu. Ničega ne treba da se lišava da bi to mleko bilo dobro i da sve jede izbalansirano, da ima dovoljan broj obroka dnevno, da unosi sve vrste namirnica u svojoj ishrani. Mi takođe često čujemo "ne može mama limunadu, to utiče negativno na majčino mleko", ne, ne utiče. Ako mama napravi jednu blagu limunadu, gde će jedan limun i jednu pomorandžu iscediti na litar vode, neće uticati na ukus majčinog mleka - navodi Jelena ističući da je veoma važno da sve namirnice budu zastupljene, zato što se na neki način ti ukusi prenose do bebinih impulsa u mozgu i onda kasnije deca lakše prihvataju tu nemlečnu hranu.

Šta je još Jelena podelila, poslušajte u snimku:

Povezane vesti