Termin „roditeljstvo slona“ dodat je leksikonu za odgajanje dece 2014. godine, kada je Prianka Šarma-Sindar upotrebila tu frazu u članku za The Atlantic da opiše svoj mekši stil roditeljstva i kako se on sukobljava sa dominantnim pristupom „mame tigrice“. Trenutna definicija roditeljstva slona je verna svojim korenima, odnosi se na stil roditeljstva koji daje prioritet sreći i emocionalnoj sigurnosti deteta, naglašavajući toplinu, empatiju i ohrabrenje kao sredstvo za izgradnju samopouzdanja i promovisanje snažne, poverljive veza roditelj-dete.

6 znakova da ste roditelj slon:

1. Nikada ne ni  pomišljate da naređujete detetu

Roditelji slonovi su poznati po tome što su posebno nežni, što znači da će verovatno svoj instinkt da uteše bebu koja plače da koriste bezrezervno... bez obzira u koje doba noći. Zaista, roditelji slonovi imaju tendenciju da ohrabruju svoju decu da traže pomoć kada je to potrebno i mnogo je manje verovatno da će ostaviti dete da plače dok se ne uspava.

2. Kada vaše dete padne na igralištu, vi ste tu u trenu da ga utešite

Uteha, negovanje, zaštita — to su glavni prioriteti roditelja slona. Kao takav, kada vaše dete padne, nećete čekati da saznate da li ste zaista potrebni, bićete odmah tu, spremni da ga uhvatite u naručje, obrišete mu suze i poljubite pre nego što nastavi igru.

3. Vaš trogodišnjak još ne može da zakopča jaknu ili da obuje cipele i to je sasvim u redu

Opet, roditelji slonovi žele da se njihova deca osećaju prijatno tražeći pomoć i za razliku od roditelja tigrova, nisu posebno fokusirani na to da guraju svoju decu da brže odrastu i postanu nezavisni. Za razliku od roditelja helikoptera, međutim, roditelji slonovi neće obeshrabriti svoju decu da budu nezavisnija; oni samo puštaju svoju decu da se razvijaju sopstvenim tempom i spremni su da ponude pomoć kada je to potrebno.

 4. Vaše dete dobija lošu ocenu na testu iz matematike i vaš prvi instinkt je da pitate kako se oseća zbog toga

Za roditelje slonova akademsko i sportsko postignuće nisu ni približno toliko važna kao osećanja deteta, tako da je veća verovatnoća da će loš rezultat na testu izazvati empatiju nego bes ili razočarenje. Ako praktikujete ovaj stil roditeljstva, vaš prvi instinkt će verovatno biti da proverite sa detetom kako se oseća, a istovremeno mu nudite reči ohrabrenja i podrške.

5. Petogodišnjak i dalje spava u vašem krevetu, što vam nimalo ne smeta

Roditelji slonovi su uvek topli i nežni sa svojim potomcima, i stoga imaju tendenciju da favorizuju stil privrženog roditeljstva tokom perioda odrastanja, a i kasnije. Ako vaše dete školskog uzrasta još uvek želi udobnost vašeg kreveta i prisustva noću, a vi ste više nego srećni da to pružite, verovatno ste roditelj slon.

6. Nemate stroga pravila i više volite da budete fleksibilni sa svojim očekivanjima

Ne postoje stroga pravila u roditeljstvu slonova – naime zato što je svaka situacija drugačija i roditelji slonovi veruju da je njihova dužnost da se prilagode potrebama svoje dece. U stvari, ako ste roditelj slon, sreća vašeg deteta je vaša glavna briga. Ako vaš 7-godišnjak ne može da se natera da očisti svoju sobu, nećete to forsirati. Umesto toga, pokušaćete da razumete zašto mu je to tako teško, tako da možete da ga upoznate tamo gde vam je nejasan. Drugim rečima, autoritarni stil roditeljstva koji uključuje zahteve i posledice jednostavno nije za vas.

Prednosti i mane roditeljstva slonova

Prema dr Kim, ne postoji jedinstven pristup roditeljstvu jer su „sva deca (čak i deca u istom domaćinstvu) različita, tako da stil roditeljstva za svako dete treba da bude onaj koji podržava emocionalnu sigurnost deteta i pomaže mu da napreduje.” A pošto skoro svi stilovi roditeljstva imaju za cilj da ovo postignu na neki način, roditeljstvo slonova nije samo po sebi bolji izbor.

Uz to, stil roditeljstva slona ima tendenciju da pruža onu vrstu fleksibilnosti i emocionalne osetljivosti koja je potrebna za uspostavljanje jake veze roditelj-dete i „svaki metod koji jača odnos koji imate sa svojim detetom i gradi poverenje i sigurnost će biti bolji za njihov rast, razvoj i dugoročni uspeh“, kaže dr Kim. Takođe je vredno napomenuti da prilagodljivost roditelja slona može biti prednost, jer su „odnosi roditelj-dete dvosmerni i važno je da od svog deteta dobijete naznake šta im je potrebno od vas kao roditelja.

Prema njoj, „odnos roditelj-dete je presudan uslov ponašanja i kapaciteta regulacije emocija kod dece... a istraživanja pokazuju da su elementi topline, podrške i roditeljskog nadzora povezani sa pozitivnim ishodima. Dovoljno je reći da meki i nežni stil slona definitivno proverava te okvire. Pored toga što čini da se deca osećaju emocionalno podržana i negovana, roditeljstvo slonova ima dodatnu prednost jer daje deci više slobode da istražuju svoju individualnost i šta ih čini srećnima.

Međutim, nijedan stil roditeljstva nije bez svojih mana, posebno kada se dovede do ekstrema. Na primer, deca koja su zbog roditelja slona previše zaštićeni od teške životne realnosti mogu da se muče sa rešavanjem problema u teškim situacijama i propuste prilike da uče iz svojih grešaka, objašnjava dr Kim. Ona preporučuje pripremu dece za stvarni svet balansiranjem elemenata iz svake vrste roditeljskog stila na način koji obezbeđuje jaku strukturu, ali i određenu fleksibilnost unutar te strukture. Drugim rečima, roditeljstvo slona je u celini veoma pozitivna stvar, pod uslovom da ne budete previše opušteni.

Povezane vesti