Gosti "Jutra" bili su Milorad Antić ispred Foruma srednjih stručnih škola i profesor srpskog jezika i književnosti Vladimir Milojević koji su odgovorili na pitanje da li će đačke ekskurzije poskupeti za još 10 odsto.

"Poskupljenje sigurno sledi. Ta informacija dolazi iz od škola i od agencija. Opadanje zainteresovanosti đaka za ekskurzije postoji. Cene su na prvom mestu kao razlog", govori Antić i u nastavku je dao predlog jedog aktuelnog školskog putovanja:

"Dvodnevna ekskurzija, odnosno jedno noćenje, do Niša pun pansion košta 22.800 dinara. Pored toga, tu su i troškovi oko pripremanja učenika za put, kao i novac za svakodnevne potrebe".

Svoje mišljenje dao je i profesor Milojević:

"Smatram da bi školske ekskurzije trebalo daleko više da budu po meri učenika, nego po meri turistih agencija. Školska ekskurzija je 'produžena ruka' nastavnog programa, ona se planira godišnjim planom škole i ekskurzije prestavljaju sastavni deo obrazovno-vaspitnog procesa. U tom smislu, škole ne treba da se pretvaraju u turističke agencije. Mi ne treba da govorimo o cenama, već o obrazovno-vaspitnom programu koji se u poslednje vreme poprilično zanemaruje", profesor.

Umesto da ekskurzija bude edukativna i obrazovna,  prema mišljenju profesora Milojevića, odeljenske starešine se na putovanjim pretvaraju u "organe reda", u policajce koji kontrolišu đake, ili u administrativne radnike koji se bave prikupljanjem dokumentacije pred put.

Šta je uračunato u cenu đačke ekskurzije, detaljnije u nastavku:

Povezane vesti