Mnogi ljudi su ljubitelji pirinča, ali im se često dešava da kada ga kuvaju kod kuće, jednostavno ne ispadne kako treba. Ili bude lepljiv ili gnjecav, pa takoreći izgubite i užitak dok ga jedete.
Međutim, postoji određeni način kuvanja, uz koji će vam pirinač svaki put uspeti, kao iz restorana.
Za početak, bitno je da 320g pirinča (što je oko 4 porcije) sipate u veću činiju. Napunite činiju hladnom vodom i ostavite da se potapa oko pola sata (ukoliko nemate dovoljno vremena, može i 15 minuta). Zatim procedite i ostavite tako, dok vi pripremite sledeći korak.
U šerpicu sipajte vodu da provri, malo je posolite, pa dodajte pirinač i ostavite da ključa 3 minuta (ili duže, ukoliko želite da ne bude u potpunosti "al dente"). Procedite, pa vratite u šerpicu, isključite šporet i ostavite da odstoji 15 minuta. Ukoliko želite, dodajte i malo putera, pa promešajte i to je to.
Da li vi imate neki način na koji volite da spremate pirinač?