Doručak, ručak, večera! 3 POSNA JELA na vodi, koja će vas oduševiti
Ukoliko nemate ideju šta danas da pravite, ova tri recepta će vam dobro doći.
14.8.2024.|8:11
Izvor: posnajela.rs
Podeli:
Od 14. do 28. avgusta trajaće Gospojinski post, a mnogi se uvek pitaju šta bi u tom periodu mogli da spremaju od hrane.
Ovaj put vam donosimo predlog za sva tri obroka, doručak, ručak i večeru. Jela su naravno posna, a pripremaju se na vodi.
Doručak - kačamak
Potrebno je:
300 g belog ili žutog kukuruznog brašna,
1/2 litre vode,
so.
Priprema:
Vodu posoliti i pustiti da provri. Kad voda provri, sipati brašno u tankom mlazu i neprekidno mešati.
Dobro skuvan kačamak ne sme da ima grudvice, a kuva se najmanje desetak minuta na jakoj vatri, uz neprekidno mešanje drvenom varjačom.
Može se jesti sam ili kao prilog.
Ručak - paprike punjene žitom
Potrebno je:
8 paprika,
200 g bukovače,
500 g pšenice,
3 čena belog luka,
100 g paradajza,
300 g praziluka,
pola kašičice slatke paprike,
bosiljak.
Priprema:
Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice.
Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito.
Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike.
Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.
Večera - knedle od krompira
Potrebno je:
500 g krompira,
500 g brašna,
prezle,
so.
Priprema:
Kompir skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamesiti sa brašnom.
Dobro izrađeno testo razviti oklagijom, pa ga seći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu.
Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu.
Valjati ih u prezle i služiti tople same ili kao prilog (sa ribom recimo)
Sledeće godine enterijer domova poprima nove nijanse, koje su utemeljene i bogatog karaktera, a ukoliko se odlučite za njih - u potpunosti će transformisati vaš dom.
Da li često koristite aluminijumsku foliju kada pečete nešto u rerni? To je prilično uobičajena praksa, ali nedavno su se na TikToku pojavile teorije da kuvanje sa aluminijumskom folijom može predstavljati zdravstveni rizik i izazvati trovanje...
Sledeće godine enterijer domova poprima nove nijanse, koje su utemeljene i bogatog karaktera, a ukoliko se odlučite za njih - u potpunosti će transformisati vaš dom.
Da li često koristite aluminijumsku foliju kada pečete nešto u rerni? To je prilično uobičajena praksa, ali nedavno su se na TikToku pojavile teorije da kuvanje sa aluminijumskom folijom može predstavljati zdravstveni rizik i izazvati trovanje...
Verovatno vam se više puta dogodilo u životu da ste samo na trenutak skrenuli pogled sa lonca punog vode, a ključala voda prelila se po ploči za kuvanje, kuhinjskim elementima, a možda i po podu.
Kako izgledaju srpska sela viđena očima Nenada Okanovića i Bojana Ivkovića? To ćete saznati već u prvoj epizodi dokumentarnog serijala "Moje selo veselo" koja je na programu TV B92 već u nedelju 24. novembra.
Jedna od troje pacijenata teško povređenih usled obrušavanja nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu preminula je danas u 15 časova u Kliničkom centru Vojvodine, rekla je za Tanjug v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine dr Vesna Turkulov.
Pevač Džejson "Sandens" Hed ranio je samog sebe u stomak, srećom metak nije oštetio vitalne organe i trenutno je u stabilnom stanju, rekla je njegova supruga Misti.
„Nemam odrešene ruke da vas šaljem obojicu kući, ja bih to uradio sa velikim osmehom na licu...“ ovim rečima je sudija Branko prokomentarisao Marka i Boška.
Kako izgledaju srpska sela viđena očima Nenada Okanovića i Bojana Ivkovića? To ćete saznati već u prvoj epizodi dokumentarnog serijala "Moje selo veselo" koja je na programu TV B92 već u nedelju 24. novembra.
Iskrenost je retka i dragocena osobina koja ponekad može biti mač sa dve oštrice. Ko u vašem životu može sve da vam kaže iskreno, a ko se libi? I kakvi ste vi po tom pitanju - otkriće vam zvezde...
Iz rodne Moskve, došla je u Srbiju na razmenu studenata i u početku je živela u Nišu. Tamo je upoznala mnogo prijatelja, zahvaljujući kojima je naučila i naš jezik.
Sajam vina jugoistočne Evrope, Vinska vizija otvorenog Balkana počinje danas u Beogradu. Šta sve tamo može da se vidi, ali i proba reći će nam Predrag Žambok.
Nakon uspešne prve knjige "Ja tajkun", vlasnik Delta Holdinga, Miroslav Mišković, objavio je svoju drugu knjigu "Tajne zanata" čija je promocija održana u Sava Centru.