Od 14. do 28. avgusta trajaće Gospojinski post, a mnogi se uvek pitaju šta bi u tom periodu mogli da spremaju od hrane. 

Ovaj put vam donosimo predlog za sva tri obroka, doručak, ručak i večeru. Jela su naravno posna, a pripremaju se na vodi. 

Doručak - kačamak

Potrebno je:

  • 300 g belog ili žutog kukuruznog brašna,
  • 1/2 litre vode,
  • so.

Priprema:

Vodu posoliti i pustiti da provri. Kad voda provri, sipati brašno u tankom mlazu i neprekidno mešati.
Dobro skuvan kačamak ne sme da ima grudvice, a kuva se najmanje desetak minuta na jakoj vatri, uz neprekidno mešanje drvenom varjačom.
Može se jesti sam ili kao prilog.

Ilustracija; Foto: Maren Winter/Shutterstock

Ručak - paprike punjene žitom

Potrebno je:

  • 8 paprika,
  • 200 g bukovače,
  • 500 g pšenice,
  • 3 čena belog luka,
  • 100 g paradajza,
  • 300 g praziluka,
  • pola kašičice slatke paprike,
  • bosiljak.

Priprema:

  1. Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice.
  2. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito.
  3. Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike.
  4. Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.

Večera - knedle od krompira

Potrebno je:

  • 500 g krompira,
  • 500 g brašna,
  • prezle,
  • so.

Priprema:

  1. Kompir skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamesiti sa brašnom.
  2. Dobro izrađeno testo razviti oklagijom, pa ga seći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu.
  3. Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu.
  4. Valjati ih u prezle i služiti tople same ili kao prilog (sa ribom recimo)

Povezane vesti