Bilo da živite sami ili vas kod kuće čekaju partner, deca i možda i drugi članovi porodice, „šta za ručak“ je verovatno i najčešća fraza koju svakodnevno čujete i/ili izgovarate.

Mnogi ljudi smatraju da je priprema obroka nešto komplikovano ili da im tako nešto jednostavno ne leži, ali je realnost zapravo drugačija. Kada se radi o pripremi hrane, jedino šta će vam pomoći da postanete bolji u tome, jeste praksa i vežba.

Iz prethodno navedenih razloga, pojedini ljudi se uglavnm odlučuju za brzu hranu i usputnu kupovinu, što najčešće nije najbolji izbor. Osim što se u većini slučajeva radi o nezdravom načinu pripreme, verovatno ste već i sami shvatili da nije baš prikladno za svačiji budžet i da iziskuje popriličnu sumu novca.

Prednosti kuvanja

Primetićete da svi lekari i nutricionisti preporučuju da sami kuvate, a za to postoji i opravdani razlog.

Kuvanje je definitivno najbolji način na koji možete zdravo da se hranite. Kada kuvate, imate kontrolu nad tim koje namirnice koristite, kako ih kombinujete i tome slično. Još jedna prednost kuvanja jeste što jelo možete napraviti i za nekoliko dana unapred, pa ne morate da brinete „šta za ručak“ čim dođete kući, umorni sa posla.

Planiranje kuvanja

Ukoliko ste početnik, možda će vam u početku planiranje i nabavka namirnica delovati komplikovano, ali ćete uskoro uvideti da je zapravo veoma jednostavno.

Kada želite da se osigurate da ćete imati ručak za nekoliko dana unapred, krajem sedmice ili tokom vikenda obavite kupovinu namirnica poput mesa, povrća, mleka, brašna, začina i tome slično, sa čime ćete moći da pravite razne varijacije na tu temu.

Osim ako niste neki veliki ljubitelj kuvanja, verujemo da ne volite mnogo vremena da provodite za šporetom, a opet vam je sigurno važno da ono što spremite bude kvalitetno i ukusno.

I dok meso možete da kupite u većoj količini, pa potom zamrznete i odmrzavate po potrebi, bilo bi dobro da povrće kupujete što je češće moguće sveže. Naravno, postoje i razni miksevi smrznutog povrća, koje bi mogli da uzmete „za svaki slučaj“, kada baš nemate vremena za nabavku svežeg, ali neka vam to ne pređe u naviku.

Ilustracija; Foto: PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Ideje za kuvan ručak

Čak i iskusne kuvarice, često nemaju ideju „šta za ručak“, pa inspiraciju traže na internetu. Iz tog razloga vam donosimo nekoliko sjajnih recepata, koji su s jedne strane jednostavni, ali i brzi i ukusni.  

Špagete u belom sosu

Priprema: Istopiti u dubljem tiganju 60g maslaca, pa ubaciti 2 iseckana čena belog luka, da se proprže. Dodati kašiku brašna, pa promešati, da nema grudvica, a potom dodati još jednu kašiku brašna i ponoviti postupak. Zatim dodajte postepeno, iz 3 puta, 400ml mleka, konstantno mešajući. Odaberite 150g rendanog sira po želji, edamer ili neki drugi, pa dodajte u tiganj. Ukoliko vam je sos previše gust kada se sir istopi, samo dodajte malo mleka, do želje gustine. Dodajte začine po izboru (so, origano, mlevena paprika...), promešajte i stavite skuvane špagete u sos.

Riblja čorba sa povrćem

U šerpicu sipati 3-4 kašike ulja. Kada se zagreje, staviti da se dinsta jedna veća šargarepa, iseckana na sitne kockice i što sitnije iseckana glavica crnog luka. Ostaviti da se dinsta 5 minuta, dodati kašičicu soli i 300g seckanog krompira, 2 lista lovora, mešavinu začina, kašiku ljute, mlevene paprike i sve zaliti sa 2l tople vode. Kada proključa, dodati 150g graška, ribu po izboru (na primer nekoliko komada oslića) i kašiku koncentrata paradajz sosa. Kada se riba skuva, ukoliko ima kosti, izvaditi je, očistiti od kostiju, pa vratiti u šerpicu. Ostaviti još malo da krčka, pa poslužiti.

Ako su vam potrebne ideje za brzi ručak...

Piletina sa pečurkama

Iseckati 4 čena belog luka i propržiti par minuta (dovoljno je tri minuta). Dodati pola kilograma pečuraka, pa pržiti. S obzirom na to da pečurke puštaju vodu, znaćete da su gotove, kada sva voda ispari. Sledeći korak je da direktno u njih dodate pola kilograma iseckane piletine, a potom i začine po izboru (so, biber, mlevena paprika, kari, suvi peršun...). Pržiti oko 15 minuta, odnosno dok se meso ne zgotovi.

Piletina „A la Mexico“

Sitno iseckati 2 crna luka ili 1 veći, pa staviti da se proprži na ulju, na srednjoj vatri, oko pet minuta. Iseckati oko 400 grama pilećeg filea i 6 većih paprika (kako bi vam tanjir izgledao raznovrsnije, možete koristiti 2 crvene, 2 zelene i 2 žute paprike). U luk dodati piletinu, pa začiniti po želji (so, biber, mešavina začina za piletinu...). Sipati šolju vode i ostaviti da se krčka oko 10-ak minuta, a potom dodati paprike i 300g kukuruza šećerca. Ostaviti da se krčka oko 20 minuta, dok paprike ne omekšaju.

Za sos

300ml mleka, 2 kašike pavlake, malo susama, so, vegeta, pa sve promešati i dodati 2 kašike brašna. Mešati tako da ne ostanu grudvice, pa sos sipati u šerpicu sa povrćem i mesom. Ostaviti da se krčka, uz povremeno mešanje, dok se sve ne zgusne.

Ukoliko spremite ova jela, imaćete ručak za dva dana

Piletina sa krompirom

Kada se zapitate šta za ručak, najjednostavniji odgovor je piletina sa krompirom. Mnogi nisu sigurni na koji način da prave pileći file, a da im ne ispadne previše suv. Postoji jedna caka koja je veoma jednostavna, a osiguraće odličnu sočnost. Sve što treba da uradite, pre samog prženja, jeste da u dublji tiganj sipate litar vode i dodate 20g soda bikarbone. Kada voda provri, pileći file spustite u nju, isključite šporet i ostavite da se potapa tako, oko 10 minuta.

Zatim ga izvadite, rasecite po srediti i začinite po ukusu. U tiganju istopite puter, pa piletinu pržite na srednjoj vatri oko 7 minuta.

Očistite i isecite krompir, začinite, a kada piletinu izvadite iz tiganja, ubacite u tu istu masnoću krompir i ostavite da se prži. Pred kraj, dodajte piletinu, zatvorite poklopcem i ostavite da se zgotovi sve još mlao.

Tikvice sa pirinčem

Dve veće tikvice isecite na kolutove, pa stavite da se prže u zagrejanom maslinovom ulju. Očistite i iseckajte 3-4 čena belog luka, pa kada se tikvice malo zarumene i zapeku, dodaje iseckani luk, so, biber i mlevenu papriku. Sve dobro promešajte i ostavite da se još prži. Zatim iscedite u njih malo limunovog soka, pa ponovo promešajte. U međuvremenu, skuvajte i ocedite pirinač, začinite ga po ukusu, pa dodajte u tikvice.

 

Povezane vesti