Neke naizgled jednostavne stvari poput kuvanja testenine, kriju brojne kulinarske zamke koje i te kako utiču na krajnji ukus.

I bez obzira na to što svaka domaćica ima neki svoj metod koji je nasledila od mame i bake, pojedine stvari koje radimo dok kuvamo testeninu nisu baš ispravne.

Za početak, jedna velika greška, a mnogi je prave - ispiranje testenine hladnom vodom.

Prema rečima šefa kuhinje Kristijana Lorencinia, to je poput "pranja automobila po kiši". I odmah se rešite ove loše navike.

Obratite pažnju na količinu soli i nikako nemojte dodavati ulje tokom kuvanja, što mnoge domaćice često čine. Ulje će učiniti testeninu klizavom i sos se neće dobro sjediniti s njom.

Preporučuje se da so dodate u vodu tek kad provri, jer se tada brže rastvara. Međutim, nećete mnogo pogrešiti ni ako je ubacite u hladnu vodu, ali u tom slučaju blago promešajte da se brže rastopi, jer so može nagrizati neke posude za kuvanje.

Količina soli koja se dodaje često zbunjuje mnoge, ali postoji jednostavno pravilo - u vodu se stavlja oko 2 kafene kašičice soli na svakih 500 grama testenine.

Količina soli može varirati u zavisnosti od vaših ličnih preferencija i sosa koji planirate da dodate, pa ćete ponekad morati sami da procenite. Na primer, ako je sos slaniji jer sadrži inćune, pršutu ili dosta parmezana, tada dodajte manje soli u vodu tokom kuvanja.

Takođe, imajte na umu da je važno kuvati testeninu u dovoljnoj količini vode. Pravilo je litar vode na 100 grama testenine.

Još nekoliko važnih saveta za pripremu testenine:

  • Obična morska so je sasvim dovoljna.
  • Nemojte ispirati testeninu hladnom vodom nakon ceđenja, jer ćete tako isprati so i skrob koji pomažu da se testenina dobro sjedini sa sosom.
  • Standardna porcija je oko 100 grama suve testenine po osobi.
  • Voda od kuvanja testenine može se iskoristiti za zgušnjavanje sosa ili kao dodatak drugim jelima.
  • Na porciju testenine stavlja se između 90 i 120 grama sosa, u zavisnosti od vrste sosa.
  • Testeninu kuvajte na srednjoj vatri, da voda lagano ključa.
  • Za al dente teksturu, smanjite vreme kuvanja navedeno na pakovanju za 10%.
  • Fabrička testenina se kuva duže od domaće jer je suvlja.

Povezane vesti