Mnogi mališani će prvi put krenuti u jaslice i vrtić, što zahteva i određenu adaptaciju, kako bi sve prošlo sa najmanje stresa, kako po dete, tako i po roditelje. 

Svi zajedno i vaspitači i roditelji, mogu pomoći klincima da se što bolje i brže prilagode, a na koji način, otkriva vaspitačica i direktorka jedne ustanove, Jovana Petrović. 

- Najvažnije je da roditelj, pre samog upisa dođe u vrtić u koji želi da upiše dete, da se prvo raspita o samom režimu, prosto, kada su organizovane aktivnosti, kada su obroci, kada je spavanje i da gleda da taj ritam i režim prilagodi i kod kuće. Najbolje bi bilo da dođe sa detetom, da se upozna sa vaspitačem i da se možda na kratko malo, zadrži u dvorištu vrtića, da tu provede neko vreme sa roditeljem, da nije od samog početka samo - kaže Jovana.

- Prvo upoznavanje ne treba da traje duže od 20-30 minuta, to je sasvim dovoljno. Obično deca u tom periodu traže roditelje, malo plaču, malo im se skrene pažnja na novi prostor, na nove drugare, pusti se muzika. Jedan vaspitač je uvek usmeren samo na to dete, dok je drugi vaspitač usmeren na drugu decu. Pa onda se postepeno produžava. Ako je možda imalo slabiju reakciju, onda se sutradan produži za 10-15 minuta, ali u principu adaptacija traje oko četiri nedelje. 

Koliko je bitna "prelazna" igračka za adaptaciju, kao i koja je razlika između adaptacije dece koja su već dolazila, pa se vraćaju sa "raspusta" i one koja se prvi put susreću sa vrtićem, saznajte u snimku:

Povezane vesti