Visoke temperature ne predstavljaju samo problem nama, nego i našim biljkama. Kako da cveće opstane tokom vrućina? Da li treba dodatno da ih zalivamo, kao i kako preterano korišćenje klima uređaja utiče na sobne biljke, otkrila je u emisiji "150 minuta" Jelica Spasojević, uzgajivač cveća i biljaka i vlasnica rasadnika.

Jelica ističe da je u ovom periodu jedino važno održati biljke u životu, po ovim visokim temperaturama, dok će se na jesen voditi računa o prihrani.

Osim čišćenja listova unutrašnjom stranom kore od banane, Jelica daje još jedan praktičan savet:

- Za sve biljke, koje zalivate gradskom vodom, koja ima jako puno hlora, slobodno uzmite jednu kesicu limuntusa i razmutite u 10 litara vode, pa ostavite da odstoji par sati, 2-3 i takvom vodom zalivate sve sobne biljke ili čak i ove vrtne naravno možete, dakle sve što se zaliva gradskom vodom.

Kada se radi o učestalosti zalivanja, Jelica za većinu biljaka savetuje jednom dnevno ili jednom u dva dana, rano ujutru ili kasno uveče. Ovo znači da, ukoliko odete na kraći odmor, recimo na vikend, ne morate brinuti da će biljke uvenuti, ali ako je to duži vremenski period, bilo bi dobro da zadužite nekoga da ih obiđe s vremena na vreme. 

- Treba sklanjati biljke od klima uređaja. Čim su na direktnom udaru, to toplo hladno, otvori se terasa, vrata, ili noću se taj deo ne hladi, danju se hladi, to biljkama jako smeta. Počnu da odbacuju listove, cvetiće, vidite očiglednu promenu na njima.

Jelica je donela i nekoliko različitih biljaka u studio, a kako se one održavaju i koje savete je još dala, pogledajte u snimku:

Povezane vesti