Postoji toliko različitih muških i ženskih imena, da je ponekad stvarno teško odabrati ime koje je baš po vašem ukusu. Ukoliko očekujete bebu tokom leta, prosto volite more ili ono za vas ima neko posebno značenje, možda baš taj pojam može da vam posluže kao inspiracija.

Donosimo vam nekoliko imena inspirisanih morem.

Marina

Ime Marina nekada je bilo prilično popularno u Srbiji, ali su ga poslednjih godina zamenila neka modernija imena. Ipak, nećete pogrešiti ako odaberete ovo klasično ime, koje potiče od latinskih reči mare što znači more i marinus, u značenju morski, te mu se ovom imenu često daje značenje "rođena iz mora". Marina takođe označava i mesto u luci gde su usidreni brodovi.

Luka

Kada smo već kod morske luke, ne možemo da ne pomenemo jedno od trenutno najpopularnijih muških imena – Luka. Doduše, njegovo značenje se povezuje i sa latinskom reči lux koja označava svetlost, ali svakako asocira i na morsku luku.

Darija/Dario

Ime Darija je poslednjih godina relativno popularno, a mnogi i ne znaju da potiče od persijske reči koja znači more. Takođe, postoji i tumačenje o tome prema kojem ovo ime ima značenje "dar sa neba". U muškom obliku postoji kao varijanta Dario.

Adrijana/Adrijan

Postoji više teorija o značenju ovog prelepog imena. Prema jednoj od teorija, ime je latinskog porekla od reči H(A)drianus, koja ima značenje žitelj Adrije, što je mesto na obali Jadranskog mora. Druga teorija je da je ime nastalo po rimskom caru Pulius Aelius Hadrianusu, čija je porodica takođe poreklom iz Adrije.

Postoji i teorija o tome da je ime ilirskog porekla i da označava vodu i more.

Jadranka/Jadran

Ova imena danas nisu popularna, ali to ne umanjuje njihovu lepotu. Značenje imena Jadran odnosno Jadranka u ženskoj verziji je veoma jednostavno – označava stanovnike koji žive uz Jadransko more.

Mira

Još jedno ime koje je nekada bilo veoma popularno, a danas se retko može čuti. Latinskog je porekla, pripisuje mu se više značenja, poput "one koja donosi mir", ali prema nekim tumačenjima ima i značenje "okean".

Povezane vesti