Uspostavljanje školske rutine za vaše dete ključno je za njegov uspeh i dobrobit. Evo nekoliko saveta pedagoškinje koji će vam pomoći da sa detetom uspostavite ritam koji će biti produktivan, a ujedno odgovarati njegovim potrebama.

Počnite sa postavljanjem redovnog rasporeda za spavanje, kako bi dete imalo dovoljno odmora. Uključite ga u planiranje jutarnjih aktivnosti i priprema za školu kako bi se osećalo uključeno i odgovorno.

"Pre početka nove nastavne godine, važno je da se sa detetom dogovorimo u koliko će sati raditi domaći, kada će se igrati, jesti, a kada će ići na spavanje," savetuje pedagog Aleksandra Kuzokova iz Psihološko-pedagoškog centra Moskve.

Važno je stvoriti mirno okruženje za učenje i podsticati dete da postavlja ciljeve i prati svoj napredak. Struka smatra da je važno da dete tačno zna kada ide u krevet, kao i kada je vreme obroka.

"Preporuka je da vreme ustajanja i odlaska na spavanje bude isto svaki dan. Isto pravilo važi i za redovnost obroka - držite se zadanog vremena za doručak, ručak i večeru. Ne zaboravite da večera treba biti lagana," rekla je pedagog.

Savetovala je planiranje aktivnijeg prvog dela dana, a bavljenje opuštenijim stvarima u drugoj polovini.

Kuzokova je spomenula i da određeni rituali mogu pomoći detetu da zaspi. Čitanje priča, prema njenim rečima, pomaže u smirivanju uma, kupanje u toploj kupki pomaže u opuštanju mišića, a mirni razgovori stvaraju atmosferu ugode i sigurnosti.

Pedagog je takođe preporučila da dete dva sata pre spavanja ne koristi mobilni telefon i ne gleda televiziju budući da plavo svetlo, koje emituju ekrani, potiskuje proizvodnju melatonina, hormona odgovornog za regulaciju sna.

Redovne rutine pomažu deci da razviju osećaj sigurnosti i samopouzdanja u školskim obavezama.

Povezane vesti