Kuvana jaja su redovan gost u našim obrocima, i gotovo su najčešći izbor za doručak, u kombinaciji sa salatom i mlečnim ili mesnim proizvodima. Odličan su izvor proteina, a pritom i štede kućni budžet, s obzirom da je reč o jednoj od najjeftinijih namirnica.

Kuvanje jaja svakako nije viša matematika, i deluje kao da može i malo dete da ih pripremi, ali svi smo svedoci koliko ih puta ili prekuvamo ili skinemo sa ringle pre vremena, pa muku mučimo sa ljuštenjem.

No, sada je i taj "problem" rešen - profesionalni kuvari savetuju kako da skuvate savršeno jaje, a kažu da je ključ između ostalog u posoljenoj vodi.

Koliko se kuvaju jaja?

Važno je i da zapamtite razliku između meko i tvrdo kuvanih jaja - ako želite meko kuvano jaje ono se ubacuje u vrelu vodu, dok se tvrdo kuvano jaje stavlja u hladnu vodu.

"Zapamtite, jaja su porozna, neophodno je da ih stavite u posoljenu vodu. Ako želite meko kuvana jaja, ubacite ih u vrelu, ali ne i proključalu vodu, a potom ih od trenutka ključanja kuvajte tačno četiri minuta i 30 sekundi. Sklonite ih sa ringle, ostavite da odstoje jedan minut i bingo", otkrila je kuvarica i autorka kuvara Gizi Erskin, dodajući da jaja nikada ne kuvate kada ih uzmete direktno iz frižidera, već da sačekate da budu sobne temperature.

Ako, pak, želite tvrdo kuvana jaja ona treba da se kuvaju tačno osam minuta od trenutka ključanja voda, a nakon toga je poželjno potopiti ih odmah u u hladnu vodu, što olakšava skidanje ljuske.

Postoji još jedan trik - jaja uvek kuvajte na najmanjoj ringli.

Povezane vesti