Beskrajna ljubav nekad može poslati detetu pogrešnu poruku. Vaspitanje dece često zahteva čvrstu ruku i odlučno “ne” - nešto što mnogim roditeljima zapravo ne polazi za rukom, jer uvek i stalno žele da urade baš to “više” za svoje dete.

Evo koje stvari ne bi trebalo da radite za svoje dete:

1. Popustiti jer plače

Previše često deca namerno plaču jer na taj način skreću pažnju na sebe i znaju da će roditelj popustiti. Popustite prvi put i sledeći put će plakati još glasnije – jer sada tačno znaju da taj trik pali.

2. Kuvati dva, jela jer dete nešto ne voli

Neće ni zavoleti ako ne proba.

3. Raditi domaći zadatak umesto njih

Lepo je da pomognete detetu i objasnite mu neke zadatke koje ne razume, ali ne bi trebalo da radite domaće zadatke svog deteta, dok ono spava ili se zabavlja u svojoj sobi. Uostalom, domaći zadatak je i smišljen da ga deca sama kod kuće urade i to je deo njihovog školovanja.

4. Kupiti im sve što imaju i drugi

Deca obično žele da imaju sve isto i novo što ima i njihov drug/drugarica. Morate im objasniti da niste u situaciji da ispunite baš svaku njihovu želju. Jednom kada počnu da zarađuju shvatiće i sami da je jednostavno nemoguće imati baš sve što požele.

5. Čistiti dečju sobu i ređati igračke

Mame nisu spremačice i moraju da nauče decu da srede svoje igračke i odeću. Mame treba da nauče decu da pospreme za sobom, a ne da to rade umesto njih.

Povezane vesti