Ukoliko ste ljubitelj cveća, sigurni smo da će vas zanimati koje su to biljke, koje možete posaditi sada, tokom jeseni, bez bojazni da neće preživeti zimu.

Radi se o divnim biljkama dan i noć, lalama i drugim vrstama, a koje su najtraženije, otkrila je Ada Stolić, inženjer hortikulture:

- Uglavnom se kod nas traže hrizanteme ili jesenka, kojih ima u svim bojama, bordo, plave, žute. To je starinska biljka, koju su i bake sadile po baštama - kaže Ada, koja je takođe predstavila i vres.

- On je jako lep. Cveta zimi, preko leta je zelen. Višegodišnja biljka. Šarlota Bronte je opisala u svojim knjigama polje vresova, pa po tome znamo da su vresovi jako zanimljivi. Rastu kao divlje cveće po Kopaoniku, Zlatiboru... Traže se ukrasne trave, pampas, kareks, bambus. Sve biljke nam se traže, do mini četinara, velikih, malih, zimzelenih.

Ada ističe da je u poslednje vreme velika zagađenost vazduha, ali da su paprati dobri prečišćivači:

- Imate paprati za sobu, pa paprat baštenska, koja je jako lepa, zanimljiva i dobra za hladovinu, za kiselu zemlju i na oskudnom, siromašnom terenu raste.

Ukoliko želite, možete saditi čak i palme, citruse i banane, a iako nas navodno očekuje blaga zima, određene biljke zahtevaju posebnu negu i unošenje. 

Koje su to biljke u pitanju i šta je još Ada imala da savetuje, pogledajte u snimku:

Povezane vesti