Možda će vam biti previše kada vidite da se vaš tinejdžer ponaša kao lud od ljubavi, ali imajte strpljenja i razumevanje. Deca smatraju da je ideja ljubavi izuzetna, fascinantna, intrigantna, a ipak kliše. Nepotrebno je reći da je njihova ideja ljubavi veoma različita od one naše kao odraslih, a niko ne želi da vidi svog klinca slomljenog srca ili pretvorenog u gorkog razočaranog cinika.

Da biste zaista rešili problem, trebalo bi da budete dovoljno strpljivi, da dobro analizirate situaciju kako biste mogli da pružite konstruktivne savete.

Razvijanje jake veze sa decom tokom detinjstva i predtinejdžerskih godina pomaže im da postave temelje bliskosti, da se osećaju prijatno razgovarajući s vama o se**u, izlasku i vezama. Kada počnu da pokazuju ovakva interesovanja, vaš doprinos je od suštinskog značaja. „Što više razgovorate i bliski ste, to će ova diskusija biti lakša tokom tinejdžerskih godina“, kaže Stefani Krautamer Eving, klinički psiholog specijalizovan za dečiju i adolescentnu psihologiju.

Kada mislite da je vaše dete spremno da počne da izlazi, otvoreni dijalog sa njim takođe nudi priliku da razgovarate o tome šta čini zdrav odnos. Evo četiri načina na koje možete naučiti svog tinejdžera kako da ima dobre veze od samog početka:

Razgovarajte o upoznavanju

Recimo da primetite da u školi postoji neko ko se sviđa vašem tinejdžeru. Započnite razgovor pitajući da li se neko već zabavlja u školi i da li je i njemu neko zapeo za oko. Budite otvoreni, poštujući sve misli i osećanja budite spremni za sve što može da kaže.

„Slušajte svoje dete i dajte mu do znanja da niste tu da osuđujete ili da savetujete na kritičan način“, kaže dr Juing. „To ne znači da ćete se složiti sa svime što kaže ili vam je u redu sve što želi da uradi, već da ste tu da mu pomognete da razume svoja osećanja i svet oko sebe. Želite da zna da ste osoba od poverenja, da ga volite i želite da se brinete o njemu, čak i ako treba da razgovarate o izlasku ili vezama, može uvek doći kod vas.”

Budite primer

Vaš klinac posmatra svaki vaš pokret, tako da je od suštinskog značaja da pokažete zdrave i srećne interakcije kako biste bili sjajan model. „Bilo da vas posmatra u pozitivnim odnosima, sa vašim supružnikom ili partnerom, prijateljima ili drugim članovima porodice, mora da vidi kako izgleda zdrava veza,“ kaže dr Juing. Pokažite svom tinejdžeru da se zdrav odnos sastoji od poverenja, iskrenosti, komunikacije, razumevanja i slobode da bude ono što jeste. Neka vaše dete vidi kako se prema svojim voljenima odnosite sa saosećanjem, poštovanjem i ljubaznošću. Ovo ga uči kako treba da se ponaša prema drugima i kako drugi treba da se ophode prema njemu. Sa druge strane, objasnite svom sinu ili ćerki da je nezdravo nepoverenje, nepoštovanje, manipulacija, posesivnost ili ljubomora, omalovažavanje i nasilje u bilo kom obliku.

Pomozite da uspostavi granice

Dajte do znanja svom tinejdžeru da je u redu imati simpatiju, ali da veza ne bi trebalo da mu oduzima sve vreme. Razgovarajte o važnosti postavljanja granica i ograničenja kako ne bi ignorisao druge važne aspekte svog života — poput prijatelja, porodice, škole i vannastavnih aktivnosti.

„Ako veza deteta postane prebrzo intenzivna, sedite sa njim i recite mu da ste zabrinuti koliko vremena provodi sa tom osobom i da primećujete da zanemaruje neke druge stvari koje su mu važne“, sugeriše dr Juing. Pomozite da shvati da nezdravi, ili čak nasilni odnosi mogu započeti ljubomorom prema postojećim bliskim odnosima sa prijateljima i porodicom.

Nakon što to ukažete, pomozite svom tinejdžeru da postavi granice. To mogu biti izlasci vikendom, ostavljanje nedelje slobodnom za školu i druge aktivnosti ili postavljanje striktnog vremena kada mora da dođe kući. Objasnite da očekujete da se pridržava ovih ograničenja ili će doći do posledica.

Takođe, obavezno razgovarajte o se**u i objasnite da ne bi trebalo da učestvuje u aktivnostima za koje nije spreman. Naučite šta znači pristanak, kao i posledice koje se**ualni odnos u mladosti mogu imati – trudnoća, zaraza polno prenosive infekcije i osećaj iskorišćenosti. Pomozite mu da shvati da zdrave romantične veze ne moraju da postanu fizički intimne u ovoj fazi njihovog života.

Potražite znakove upozorenja

Nasilje među tinejdžerima je češće nego što većina ljudi misli. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti , otprilike 10% srednjoškolki i 3-7% srednjoškolaca prijavilo je da je doživelo neki oblik nasilja u vezi.

Ako sumnjate da je vaš tinejdžer pod pritiskom ili primoran da se bavi ponašanjem u kojem ne želi da učestvuje, ili da je izmanipulisan, prisiljen da se oseća loše, fizički ili digitalno zlostavljan od strane svog partnera, razgovarajte sa detetom o tome šta se dešava.

Dr Juing takođe preporučuje da upoznate simpatiju vašeg tinejdžera. „Trebalo bi da upoznate osobu sa kojom se vaš tinejdžer zabavlja, i trebalo bi da dolazi u vašu kuću i komunicira sa vama“, kaže ona. „To vam omogućava da steknete osećaj ko je ova osoba i vidite kako komunicira sa vašim detetom.”

Povezane vesti