Sasvim je prirodno da deca u određenom uzrastu počnu da postavljaju pitanja o seksualnosti i intimnim odnosima, a pojedini roditelji se nađu iznenađeni i u čudu, nespremni i u nedoumici kako da odgovore.

Jugoslava Zajić, specijalni pedagog i psihoterapeut je u emisiji "150 minuta" dala korisne savete na ovu temu:

- Kada govorimo o adolescentima, taj razgovor bi bilo najbolje obaviti pre nego što oni postanu seksualno aktivni, a to je između 10. i 14. godine. To je neki period kada bi trebalo aktivnije otvarati te teme vezano za seksualnost - rekla je Jugoslava i dodala:

- Što se tiče informacija o seksualnosti, treba zaista ići postepeno, kada primetimo i naravno vidimo da je dete krenulo da mu se neko dopada. Kada primetite da dete ima bilo kakva pitanja o seksualnosti, seksu, prvom poljupcu, to je odličan prostor i temelj da roditelj može da krene da priča, da li o zaštiti, o odgovornosti, o emocijama... - dodaje psihoterapeut.

- Nikako ne treba sa decom razgovarati tako da im se postavljaju određene granice. Ono što je najveći strah kod roditelja zapravo jeste jer smatraju da moraju da imaju veliku kontrolu nad tim. Ne možemo nikad imati kontrolu nad decom. Treba da pričamo sa njima, reći im o posledicama, razgovarati o tome da može da se zatrudni, da mogu da postoje polne bolesti, kako se zaštititi od toga, pričati o emocijama, o razvoju svega toga, da je to nešto i mnogo lepo - kaže pedagog.

Da li treba ili ne treba objašnjavati detetu kako izgleda sam čin i šta je još otkrila Jugoslava, pogledajte u snimku:

Povezane vesti