Pahira je biljka jednostavna za održavanje, upečatljivog izgleda, i veruje se da privlači novac, zbog čega je jedna od najčeših sobnih biljaka u mnogim domovima.

Zanimljiva je i legenda o nastanku pahire. Naime, navodno se jedan siromašni seljak molio Bogu da mu pomogne, a jednoga dana pronašao je do tada napoznatu biljku pahiru na svojoj livadi i pomislio da je to dar od Boga kome se toliko snažno molio. Odneo je biljku svojoj kući i počeo da je gaji i razmnožava. Ubrzo je popularnost biljke porasla, a on je prodavao sve više i obogatio se. Tada je biljka pahira nazvana drvom novca i od tada se smatra biljkom koja privlači bogatstvo.

Pahira se smatra i jednom od feng šui biljaka, njenih pet velikih listova na jednoj lisnoj grani simbolizuju 5 glavnih elemenata: metal, vatru, vodu, zemlju i drvo.

Ova njena simbolika smatra se važnom za privlačenje one energije koja vašem domu nedostaje.

Kako se neguje pahira?

Pahiri izuzetno odgovara indirektna izloženost suncu, u suprotnom dolati do opekotina na listovima i savetuje se izlaganje pored zapadnog prozora. S obzirom na to da je zimi biljci potrebna monotona izloženost dnevnom svetlu, savetuje se da je držite u blizini istočnog prozora.

Idealna temperatura tokom proleća i leta podrazumeva nešto između 16 i 24 stepena, a na jesen i zimu temperatura ne bi trebalo da bude ispod 14 stepeni.

U toplijim mesecima poželjno je zalivati pahiru otprilike jednom u 2-3 dana, ustajalom mlakom vodom, a u tokom zime prolazi kroz fazu mirovanja, te zahteva manje zalivanja između kojih zemlja treba biti dobro prosušena.

Između svakog zalivanja proverite da li je zemlja i dalje mokra – ako jeste, prerano je za zalivanje i treba se još malo prosušiti, dok zimi treba da bude gotovo skroz prosušena.

Povezane vesti