Jedan od najboljih i najsigurnijih načina je upotreba tople vode i jabukovog sirćeta. Napunite veću posudu toplom vodom i dodajte nekoliko kašika sirćeta. Pribor za jelo potopite u ovu mešavinu i ostavite da stoji 20-ak minuta, a zatim ga istrljajte sunđerom. Ovo će ukloniti mrlje i nečistoće. Međutim, budite pažljivi s količinom sirćeta, naročito ako imate srebrni pribor, jer prekomerna upotreba može izazvati oštećenja.
Drugi odličan prirodni način je upotreba sode bikarbone. U zagrejanu vodu dodajte nekoliko kašika sode bikarbone, zatim potopite pribor za jelo. Nakon nekoliko minuta, starom četkicom za zube nežno očistite pribor. Soda bikarbona će omekšati nečistoće i vratiti priboru prirodan sjaj.
Još jedan trik za vraćanje sjaja noževima i viljuškama uključuje aluminijumsku foliju i morsku so.
Obložite sudoper aluminijumskom folijom, dodajte kipuću vodu, pribor za jelo, sodu bikarbonu i morsku so, a zatim sipajte i malo belog sirćeta. Ostavite pribor nekoliko sati u ovoj mešavini. Aluminijumska folija stvara hemijsku reakciju koja prljavštinu s pribora prebacuje na foliju.
Rezultat će biti sjajan, a vaš pribor za jelo će izgledati kao nov. Ako želite da mu vratite prvobitni sjaj, isprobajte ovaj jednostavni trik.