Uskrs kuca na vrata, naša kuća se pretvara u mesto gde se budi posebna čarolija. Miris svežeg testa, slatkog kvasca i šarenilo boja koje se prelivaju na stolu postaju deo naše svakodnevice.

Uskršnja pletenica je ne samo obrok, već pravo delikatno remek-delo koje spaja tradiciju i inovaciju, prelivajući se neodoljivom magijom koja ne može proći neprimećeno.

Sastojci:

500 g brašna
20 g kvasca
1 kašika soli
1,5 kašika šećera
1 dl mleka
1,5 dl jogurta
1 kašika pavlake
0,5 dl ulja
1 jaje

Za premazivanje:

3 kašike margarina za mazanje
1 jaje
susam za posipanje

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.

2. U mlako mleko dodajte kašičicu brašna i kvasac, ostavite da nadođe.

3. U jednoj posudi pomešajte so, šećer, ulje, pavlaku, deo brašna, pa dodajte nadošli kvasac. Mesite varjačom, zatim dodajte umućeni jogurt i preostalo brašno.

4. Ostavite testo da nadođe oko pola sata. Zatim razvucite testo u oblik pravougaonika i premažite ga margarinom.

5. Isecite testo na tri jednake trake, pa svaku traku uvijte u rolat. Od uvijenih traka ispletite pletenicu.

6. Stavite pletenicu u pleh obložen pek papirom, pokrijte je i ostavite tako 20 minuta.

7. Premažite pletenicu umućenim jajetom, pa je pospite susamom.

8. Pecite oko pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Povezane vesti