Da li je na pomolu PRVA MASTERCHEF SVADBA? „Evo, sada ćemo da otkrijemo ekskluzivu...“
O simpatijama između Anje i Boška ne prestaje da se priča i konačno su progovorili o tome
20.12.2024. 21:27
Ma koliko se trudili da što duže zadržimo mladoliki izgled, ne postoji način na koji bismo mogli potpuno da izbegnemo učinke vremena na naše telo. Zdrav život - bez alkohola i dima cigarete, uz adekvatnu fizičku aktivnost, dovoljno sna i izbegavanja sunca i stresa - može da nam pomogne da duže ostanemo zdravi i vitalni, no to je samo deo "recepta" za mladolikost. Ono što najviše utiče na način na koji organizam stari je naravno - ishrana.
05.02.2021.|08:10
Prava hrana za naše telo čini mnogo više od samog održavanja željene linije i pružanja osećaja sitosti, a ako ste među mnogima koji tragaju za nekim proverenim i delotvornim izvorom mladosti, obratite veću pažnju na ono što u sebe unosite.
Evo koje bi namirnice u borbi s godinama trebalo češće da se pojavljuju na meniju:
1. Batat - slatki krompir
Studija iz časopisa "Journal Evolution and Human Behaviour" kaže da ishrana bogata voćem i povrćem, koži vraća zdrav mladalački sjaj. Istraživači su otkrili i da ljudi koji svakodnevno jedu crveno i narandžasto voće i povrće imaju lepši ten od onih koji ga nisu konzumirali tako često.
Pretpostavlja se da su razlog tome karotenoidi, jedinjenja koja pomažu u borbi protiv raznih bolesti, a koja crvenom i narandžastom voću i povrću daju boju. No, nema baš mnogo namirnica bogatih karotenom - koji se u telu pretvara u A vitamin - ali optimalnu količinu možete dobiti iz slatkog batata koji s korom sadrži čak 156 posto preporučenog dnevnog unosa.
2. Maslac od badema
Bademi su namirnice koje imaju širok spektar hranljivih sastojaka - uključujući proteine i zdrave masti - što ih čini idealnim za očuvanje zdravlja i snage kose, a u tome pomaže i E vitamin s kojim ovi orašasti plodovi obiluju.
Jedno osmomesečno ispitivanje je pokazalo da muškarcima koji dobijaju dovoljno E vitamina kosa raste brže i zdravija je, a pola preporučenog dnevnog unosa možete dobiti iz samo jedne porcije (dve kašike) bademovog maslaca.
3. Hidrolizovani kolagen
Iako postoje namirnice koje podržavaju prirodno stvaranje kolagena u telu, studije pokazuju da uzimanje dodataka kolagena posebno dobro deluje na izgled kože.
Studija objavljena u časopisu "Skin Pharmacology and Physiology" otkrila je tako da su oni koji su jednom dnevno uzimali hidrolizovani kolagen imali značajno elastičniju i "gušću" kožu. Ovakav kolagen dolazi kao prah pa je najbolje dodavati ga u smutije.
4. Šitake pečurke
Jedan od uzroka rane pojave sedih dlaka jeste manjak bakra u organizmu. Studija iz časopisa "Biological Trace Elemental Research" otkriva da su ljudi koji su rano osedeli imali znatno manju količinu bakra u telu od kontrolne grupe ispitanika.
Naime, bakar je telu potreban za proizvodnju pigmenta kože i kose, a šitake pečurke su jedan od najboljih izvora tog elementa. Samo pola šolje ovih pečuraka obezbeđuje čak 72 posto preporučenog dnevnog unosa bakra - i to sa samo 40 kalorija.
5. Čedar sir
Istraživanje objavljeno u časopisu "General Dentistry" pokazalo je da je konzumiranje ovog sira, dovelo pH vrednost u ustima do idealnog nivoa kod ispitanika koji čak 48 sati nisu oprali zube. Osim toga, jedinjenja iz sira koja se hvataju na gleđ zuba pomažu i u odbrani od kiseline.
6. Voda s limunom
Slana hrana, alkohol, vežbanje, vrućina ili jednostavno nedovoljan unos tečnosti u organizam može da stvori upale u telu, što rezultira nadutošću i tamnim tenom i podočnjacima. Idealno piće kako biste ostali hidrirani jeste hladna voda s komadom limuna.
7. Nemasna govedina
Ishrana bogata proteinima, gvožđem i cinkom navodno je jedini pravi put prema dugim, jakim i zdravim noktima. A sve te tri hranljive stvari mogu se dobiti iz manjeg komada nemasnog crvenog mesa, pokazuje nedavno istraživanje iz časopisa "The European Academy of Dermatology and Venereology".
8. Paradajz
Jedno istraživanje otkrilo je da su šanse za melanom kože manje kod ljudi koji se hrane s tzv. "mediteranskom ishranom".
Hrana bogata antioksidansima puna je voća i povrća jarkih boja, a ono može da pomogne u borbi protiv oksidacijskog efekta UV zraka. Konzumacija samog paradajza tako obezbeđuje čak 33 posto veće šanse za odbranu tela od melanoma, prenosi Eat This.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.