Međutim, dr Stejsi Duvanž sa Instituta za prirodne resurse na Univerzitetu Grinvič u Londonu upozorava da postoje namirnice koje treba posebno paziti kada ih podgrevate dan ili dva nakon što su pripremljene.
Evo sa kojom hranom treba da budete oprezni, kako biste sačuvali svoje zdravlje i nutritivne vrednosti hrane:
Pirinač
Pre nego što se skuva, pirinač sadrži bakteriju zvanu Bacillius cereus. Kuvanjem se ova bakterija ubija, ali ostaci mogu sadržati spore koje mogu izazvati gastrointestinalne bolesti, uključujući povraćanje i dijareju. Pirinač treba brzo staviti u frižider nakon kuvanja i ne čuvati ga duže od 24 sata.
Jaja
Jaja su bogata proteinima i ne bi trebalo da ih ponovo zagrevate. Oksidacija proteina može oštetiti ćelije i nije zdrava opcija. Jaja konzumirajte hladna u roku od 24 sata nakon kuvanja.
Pečurke
Podgrevanjem pečuraka možete uništiti njihove proteine i hranljive materije, što može uzrokovati gubitak ukusa i gorčinu. Ako su pečurke stajale na sobnoj temperaturi predugo, mogu izazvati probleme sa stomakom i varenjem.
Spanać
Spanać i kupus bogati su nitratima koji su korisni za zdravlje, ali podgrevanje može pretvoriti nitrati u nitrite, a zatim u nitrozamine, što može biti štetno. Preporučuje se da se izbegava podgrevanje spanaća.
Morski plodovi
Morske plodove možete podgrejati, ali budite pažljivi prilikom pripreme i čuvanja nakon kuvanja kako biste sprečili kvarenje.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja,
stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.