Da li je na pomolu PRVA MASTERCHEF SVADBA? „Evo, sada ćemo da otkrijemo ekskluzivu...“
O simpatijama između Anje i Boška ne prestaje da se priča i konačno su progovorili o tome
20.12.2024. 21:27
Na društvenim mrežama poslednjih dana kruže snimci iz različitih objekata na kojima se vidi kako miševi hodaju po hrani i grickaju je. Na jednom snimku se čak i vidi kako miš trčkara po policama supermarketa, dok se na drugom snimku vidi miš kako jede kobasicu u mesari. Javnost je zgrožena, komentari se nižu i postavlja se pitanje koliko ugrožavamo svoje zdravlje ukoliko pojedemo ovako kontaminiranu hranu? Na ovo pitanje, pokušala je da da odgovor doktorka fizičke hemije Svetlana Stanišić.
24.11.2023.|10:17
Izvor: A.B.
Za početak, dr Stanišić je istakla da svi oni koji posluju hranom bi trebalo da redovno sprovode dezinsekciju i deratizaciju, jer ti glodari mogu da prenesu sve i svašta.
"Mišija groznica, odnosno Hanta virus, može da uzrokuje hemoragičnu groznicu sa renalnim sindromom i može da uzrokuje i izvestan plućni sindrom. Mada to se relativno retko javlja, da budemo iskreni. Tu su takođe i druge bolesti, poput otkazivanja vitalnih organa i leptospiroza. Generalno kada jedemo u restoranima brze hrane, tu možemo očekivati i virus koksaki, salmonela", objašnjava Stanišićeva i dodaje:
"Problematične su - zrnaste namirnice odnosno žitarice koje se prodaju u prodavnicama zdrave hrane, jer ih posle natopimo mlekom i gde nema termičke obrade. Problem je takođe i sa šunkom i sirom kačkavaljem, koji stoje u izlozima na izvol'te".
U kojim uslovima se virus čuvaju, kako ih ukloniti i kako prepoznati sve proizvode koji su potencijalno rizični po naše zdravlje, objasnila je dr Stanišić:
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.