Donosimo vam detaljan vodič uz pomoć kojeg ćete uvek znati da li da izaberete plastičnu foliju, aluminijumsku foliju ili papir za pečenje.
PLASTIČNA FOLIJA
Plastična folija je sjajna jer produžava svežinu namirnica koje ste u nju zamotali. Možete i da je stavite u mikrotalasnu, ali je najbolja za čuvanje namirnica u frižideru ili ostavi.
Evo kako sve možete da je upotrebite:
- Sprečite uz nju prerano sazrevanje banana tako što ćete krajeve umotati u plastičnu foliju.
- Stavite foliju preko kutije za sladoled pa tek onda zatvorite poklopac. Tako ćete izbeći da se sladoled zaledi.
- Napravite s njom domaću zamku za voćne mušice. Prezrelo voće stavite u teglu pa poklopite plastičnom folijom i čačkalicom izbušite sitne rupice u njoj.
ALUMINIJUMSKA FOLIJA
Dobra stvar kod nje je što možete da je koristite nekoliko puta (osim ako ste u njoj držali sirovo meso, naravno).
Ni slučajno je ne stavljajte u mikrotalasnu.
Evo kako sve možete da je upotrebite:
- Stavite je u pleh kako biste smanjili upotrebu ulja ili maslaca.
- Grilujte u njoj - prosto stavite komad piletine ili ćuretine u paketić od folije i stavite ga u rernu.
- Zamotajte u nju sendviče ili meso, ili prosto prekrijte posude sa hranom kako bi zadržali toplotu.
PAPIR ZA PEČENJE
Obično je braon ili bele boje, u zavisnosti od proizvođača i trpi toplotu rerne.
Evo kako sve možete da ga upotrebite:
- Pokrijte njime posude za pečenje kako biste imali manje posla sa čišćenjem kada završite sa pripremom jela.
- Stavite ih u kalupe za mafine kako se testo ne bi lepilo.
I za kraj par pravila: Ako pečete meso, ribu ili povrće i želite da sprečite da se zalepe za posudu, stavite papir za pečenje na dno posude. Aluminijumsku foliju koristite za grilovanje ili meso kojem treba više vremena za pripremu.
Izvor: Blic žena
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja,
stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.