Dunja spada u najzdravije voćke koja vrvi od vitamina C, B1 I B2, cinka, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, bakra, natrijuma, karotena, mangana i dijetetskih vlakana.

U nastavku vam donosimo sjajne recepte za slatko do dunja i savete kako da napravite savršenstvo ukusa.

Slatko od rendanih dunja

Slatko od dunja; Foto: FuzullHanum/Shutterstock

Sastojci:



  • 3 kg dunja


  • 2 limuna


  • 100 gr oraha


  • 2 kg šećera


  • 500 ml vode


Priprema:


  • Ogulite i izrendajte dunje.


  • Držite ih u činiji sa vodom da ne požute.


  • U veću šerpu stavite šećer i vodu da se prži dok se postane smeđ.


  • Zatim, dodajte izrendane dinje i kuvajte uz povremeno skidanje pene.


  • Pred kraj dodajte limun isečen na kolutove i isitnjene orahe.


  • Kuvajte još pet minuta.


  • Dok je topao, sipajte u sterilisane tegle.


  • Prekrijte krpom i ostavite da se ohladi.


  • Hermetički zatvorite i čuvajte na suvom i hladnom mestu.

Slatko od dunja na kockice

Dunje i orasi -fantastièna kombinacija; Foto: Shcherbyna Nataliia/Shutterstock

Sastojci:



  • 1 kg dunja


  • 1,2 kg šećera


  • 1 limun


Priprema:


  • Oljuštite dunje I iseckajte na kockice. Stavite ih u šerpu punu hladne vode da ne potamne, a zatim istoj kuvajte.


  • Kada proključa ostavite ih još par minuta, pa izavdite i procedite.


  • U toj vodi dodajte šećer I skuvajte šećerni sirup, dodajte sok od limuna I dunje.


  • Kuvajte dok se tečnost ne zgusne.


  • Sve vreme skidajte penu kašikom.


  • Kada je slatko gotovo, prekrijte mokrom krpom I ostavite da se hladi preko noći.


  • Ujutru sipajte u tegle i dobro zatvorite.

Slatko od dunja sa orasima

Sastojci:



  • 1 kg očišćenih dunja


  • 1 kg šećera


  • 300 ml vode


  • Orasi ( po želji)


Priprema:


  • Operite zrele dunje, očistite ih, oljuštite i isecite na kockice.


  • Stavite ih u hladnu vodu da ne potamne.


  • Kuvajte gust sirup od šećera i vode (oko 10 minuta)


  • Vadite kockice dunja iz vode I spuštajte ih u skuvan sirup, pa nastavite kuvanje.


  • Zatim, kako biste proverili da li je skuvano, kašiku sirupa stavite na tacnu, ohladite , vrhom kašike napravite liniju. Ako linija ostaje sirup je gotov.


  • Pred kraj kuvanja dodajte orahe.


  • Sklonite sa ringle i pokrijte čistom mokrom platnenom salvetom.


  • Ostavite da odstoji 10-15 sati na sobnoj temperaturi.


  • Oprane i suve tegle stavite u rernu I uključite na 100 C.


  • Nakon pola sata, izvadite tegle i ostavite da se ohlade, pa sipajte slatko.

Koliko se kuva slatko od dunja?

Kuva se oko sat vremena na umerenoj temperaturi. Kada izbiju gusti beli mehurići I dunje postanu slatkaste, desert je gotov.

Kako sprečiti da dunje potamne?

Ogulite ih, iseckajte na kockice I prelijte hladnom vodom, tek da ogreznu. Zatim ih stavite na jaku vatru da proključaju, pa kuvajte još par minuta. Na taj način dunje neće potamneti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.