Samo 25 posto žena tokom penetracije doživi orgazam, odnosno pri svakom se*sualnom odnosu, pokazalo je istraživanje koje je se*s terapeutkinja Elizabet Lojd sprovela za potrebe svoje knjige “The Case of the Female Orgasam” (Slučaj ženskog orgazma).

Rezultati njenog istraživanja predstavljeni su u Denveru na godišnjem susretu američkog Društva za istraživanje se*sualnosti, na kojem je glavna tema bio ženski orgazam, odnosno zbog čega žene ne doživljavaju orgazam često kao muškarci.

Došlo se do zaključka da žene imaju problema s koncentracijom, odnosno nisu potpuno posvećene uživanju u odnosu. Autorka spomenutog istraživanja i njen kolega sociolog i se*solog Osmo Kontula anketirali su više od 7000 žena i 1000 muškaraca.

Zanimalo ih je koliko često imaju se*sualne odnose, koliko često doživljavaju orgazam i misle li da ga postižu teže od drugih i ako da, zbog čega.

Prema rezultatima studije, većina žena rekla je da teže doživljava vrhunac jer se ne mogu opustiti i uživati, odnosno koncentrisati na se*s, smiriti misli i usredsrediti se na trenutak u kojem jesu.

Ostale su kao razlog navele nisko samopoštovanje, nezadovoljstvo svojim izgledom, nuspojave lijekova koje uzimaju, nedovoljnu stimulaciju klitorisa i osećaj da nisu kompatibilne s partnerom.

Mogli bismo reći da mozak igra ključnu ulogu u krevetu, odnosno da je on zaslužan za postizanje ili ne postizanje orgazma. i to nije novost.

Zato, pre nego što krenete sa se*sualnim odnosom, smirite se, dovedite se u stanje opuštenosti i pošaljite mozgu informaciju da slede trenuci zadovoljstva. To ćete učiniti stvaranjem senzualne atmosfere (paljenjem svećica, mirisnih štapića, hranom koja je afrodizijak) i predigrom sa puno dodira i milovanja koja će probuditi senzore zadovoljstva.

– Ponekad kažem svojim klijentkinjama da svakodnevno uzmu pet minuta za sebe i čine nešto što ne uključuje bilo kakvu vrstu elektronskih uređaja – savetuje Vanesa, se*s terapeut.

– Koncentrišite se na disanje, možda možete ući u kratku meditaciju, početi maštati o tome šta vas uzbuđuje, opustite se i lagano istežite ekstremitete. Takve stvari su dobrodošle, naročito uoči samog se*sualnog čina – dodaje Marin. Preporučuje se i opuštajuća kupka pre odnosa uz milovanje i dodirivanje.