Već neko vreme ste na svom putu preboljevanja i stvari idu svojim tokom. Međutim, iako ste se prekinuli vezu, vreme prolazi, a vi se ne osećate bolje.

Zašto je to tako? Zašto jednostavno ne možete da nastavite dalje i učiniti nešto bolje za sebe? Šta vas zaista koči u životu i sprečava da postanete najbolja verzija sebe?

Psiholog dr Arija Kembel Daneš govori o pravom razlogu zašto je udaljavanje od nečega što nas je povredilo, tako teško.

Pravi razlog zašto ne možete dalje

Kada prođete kroz raskid ili prekinete veze sa toksičnim članom porodice, normalno je da prođete kroz period tuge. Normalno je da žalite za onim što ste nekada imali i razumljivo, ovaj period može biti težak. Međutim, ova bol treba da se oseti, ali većina ljudi to ne želi. I šta onda radimo? Mi potiskujemo svoje emocije i ignorišemo svoju povredu, što je zapravo i pravi razlog zbog kojeg ne možemo da nastavimo dalje.

Jer, kao što dr Daneš kaže, „Bol gubitka nekoga koga voliš, nije sličan bilo čemu drugom“ i može se osećati kao nož u srcu, čije zarastanje može potrajati godinama.

Međutim, kako kaže dr Daneš, "prvi korak u lečenju je stvaranje prostora za bol. Za tugu, bes, žaljenje, razočarenje."

Tek kada osetimo te emocije, počinjemo da se lečimo i idemo napred. A, šta se dešava ako ih umesto toga potisnemo? Da li je to zaista tako loša stvar?

Zašto vas boli potiskivanje emocija

Postoje trenuci kada treba da potisnete svoje emocije. Kada neko upadne ispred vas u redu na kasi ili pogreši vašu porudžbinu, nije mudro početi da pravite haos, jer ste ljuti. Da, emocionalno potiskivanje je ponekad neophodno.

Ali ne treba zaboraviti da u istom dahu i naše emocije treba da se osete. Da su naše emocije zaštitni mehanizam koji nas čuva od povreda.

Taj nelagodan osećaj koji imate dok prelazite ulicu noću ili onaj osećaj koji imate kada nešto nije u redu — sva ova osećanja pomažu da budemo bezbedni.

A prema licenciranoj kliničkoj socijalnoj radnici Ketrin Kalen, potiskivanje emocija dovodi do višeg nivoa stresa i povećanja srčanih bolesti i hipertenzije. Ali to nije sve.

- Pošto je glavna funkcija emocija da komuniciraju naša unutrašnja stanja sa drugima, takođe nije iznenađenje da se pojedinci koji potiskuju svoje emocije, osećaju manje društveno povezani i zadovoljni sa svojim prijateljima. Sve ovo zajedno može dovesti do depresije, anksioznosti i drugih mentalnih poremećaja - kaže Ketrin.

Dakle, šta bi trebalo da uradite umesto toga? Ne morate uvek verbalno da izražavate svoje emocije, jer to može biti zastrašujuće. Međutim, u najmanju ruku morate naučiti kako da ih prihvatite.

Kalen piše da prihvatanje znači priznanje njihovog prisustva. To znači ublažiti naš otpor i koristiti ovu emociju da shvatimo šta nam je potrebno. Ovo neće biti lako. Međutim, uz posvećenost, vežbu i doslednost, polako ćete početi da se lečite i krećete napred u pravom smeru.