Kondomi su testirani prema rigoroznim standardima i izuzetno su pouzdani. No, ukoliko ih ne čuvate pravilno, mogu se oštetiti, što će dovesti do neželjene trudnoće, ali i brojnih bolesti. Čak i oštećenja koja nisu vidljiva golim okom mogu učiniti kondome neefikasnim.

Imaju rok trajanja pa proverite datum koji je naveden na pakovanju. Ukoliko je pakovanje malo oštećeno, odmah ga bacite. Ako pakovanje nije u potpunosti zatvoreno, kondom se može osušiti i pocepati.

Mnogo je stvari koje mogu učiniti kondom neefikasnim, a među njima su ne samo oštri predmeti, već i temperatura, sunčeva svetlost itd. Kondome treba držati podalje od ekstremne vrućine ili hladnoće, tako da je najbolje mesto gde je stabilna sobna temperatura.

Takođe, treba da ih držite negde gde ih nećete često pomerati, gde neće biti savijeni niti sabijeni, i daleko od direktne sunčeve svetlosti.

Za većinu ljudi je spavaća soba najbolja prostorija za držanje kondoma. Fioka uz krevet je idealna.

Međutim, ukoliko imate decu, držanje kondoma u fioci nije dobra ideja jer ih lako mogu pronaći. U tom slučaju je najbolje staviti ih negde gde mališani ne zalaze.

Novčanici se često stavljaju i vade iz džepova, otvaraju i zatvaraju, presavijaju itd. Sve ovo može oštetiti kondom, tako da držanje kondoma u novčaniku nije najbolja opcija.