Niska s*ksualna želja postaje problem ako neko to smatra problemom jer ne postoje tačno određene granice kada se količina s*ksualne aktivnosti može smatrati normalnom ili nenormalnom. 'Normalno' u vođenju ljubavi je prilično individualna stvar, a idealna količinaželje za seksom varira od čoveka do čoveka.

Naravno, postoje ljudi koji nisu srećni sa svojim libidom, a u ovom tekstu ćemo se pozabaviti tim ženama.

Prema jednom istraživanju čak devet odsto žena u dobi od 18 do 44 godina nije zadovoljno vlastitom seksualnom željom, one su uverene da imaju nizak libido i ta činjenica ih jako zabrinjava.

Nedavno objavljena studija u časopisu 'Archives of Sexual Behavior' otkrila je kako postoje dve različite vrste niske seksualne želje među ženama - postoje žene koje su 'globalno uznemirene' i 's*ksualno nezadovoljne' žene. Istraživači su do tog zaključka došli nakon anketiranja 508 žena koje su u tom trenutku bile u dugotrajnim vezama.

Ispitivali su ih kako se osećaju u vezi, u s*ksualnom delu života i u životu generalno.

Globalno uznemirene žene

Ova grupa žena imala je manju seksualnu želju u odnosu na druge žene koje su učestvovale u istraživanju, a koje su imale prosečnu želju za seksom. Globalno uznemirene žene pokazivale su nezadovoljstvo s*ksualnim životom, a bile su i vrlo nezadovoljne u svojim ljubavnim vezama. Takođe, iskazivale su najveći stres životom generalno od drugih žena.

"Moguće objašnjenje za ovaj obrazac je to da je generalno nezadovoljstvo u ljubavnoj vezi možda prethodilo njihovom s*ksualnom nezadovoljstvu", pojasnili su istraživači.

Kada su te žene pitali šta misle gde leži uzrok njihovih problema sa s*ksualnom željom, one su nastojale da krivca pronalaze u spoljnim faktorima i u partnerima. Istraživači kažu da takav obrazac ponašanja 'ukazuje na osećaj beznađa i neslaganja u odnosu sa partnerom'.

Nezadovoljne žene

Ova grupa žena, takođe, pokazivala je nizak nivo želje za seksom baš kao i žene iz prve skupine. Ali, razlika je što one nisu bile toliko nezadovoljne kompletnim ljubavnim odnosom, već samo delom koji se odnosi na seks. Za svoje veze su govorile da su prilično dobre, no nisu bile zadovoljne onime što se događa u spavaćoj sobi. Žene iz ove grupe bile su zadovoljnije životom generalno.

"Ovi rezultati sugerišu na nezadovoljstvo s*ksualnim, ali ne i nes*ksualnim aspektima ljubavnog odnosa. I posebno je važan detalj da su ove žene bile pod manjom količinom opšteg životnog stresa, u poređenju sa ženama iz prve grupe za koje se činilo da su pod mnogo većim stresom - napomenuli su istraživači.

Šta je zajedničko ženama iz obe grupe?

Jedna od najvećih zajedničkih osobina svih ovih žena je bila njihova loša s*ksualna komunikacija, u poređenju sa trećom grupom koje su se deklarisale kao one sa prosečnom željom za s*ksom.

"Ovo istraživanje pokazuje da je dobra s*ksualna komunikacija snažno povezana sa seksualnim zadovoljstvom u vezi. Moguće je da izbegavanje rasprava o seksualnim temama, uključujući sklonosti, nesklonosti i nedoumice, može biti jedan od faktora koji pridonosi smanjenoj seksualnoj želji kod ove obe grupe žena", rekli su istraživači.

"Ovo otkriće podržava ideju da je ženska s*ksualna želja čvrsto vezana uz kontekst njene veze i veća je kad su zadovoljnije partnerom - dodali su.

"S*ks je ogledalo odnosa i nakon decenija rada sa parovima, zaista verujem da je to slučaj. Ako ne želite da imate s*ks sa partnerom, jer ste ljuti na njega, to nema veze sa zdravljem, odmorom ili nedovoljnom količinom testosterona. To ima veze sa vašim odnosom", govori dr Rejčl Kerlton Abrams, autorka knjige "BodyWise".

"Nedostatak poverenja nikako ne može imati dobar uticaj na s*ksualni život. Poverenje je jedan od ključnih sastojaka srećne ljubavne veze, a time i dobrog libida", dodala je.

Povezane vesti