Ronilac koji više od četiri decenije skuplja jastoge imao je nevjerovatnu sreću da ostane živ, a svoje jezivo iskustvo ispričao je do detalja.

Sve se odigralo početkom juna u blizini obale Provinstauna, gde je Pakard ronio. U jednom trenutku, našao se u potpunom mraku, piše Unilad.

"Grbavi kit je pokušao da me pojede. Našao sam se u njegovim ustima punim vode. Bio je totalni mrak. U prvom trenutku sam pomislio da je ajkula, ali nisam osetio zube i prostor je bio mnogo veći. Njegovi mišići su počeli da me stežu, nisam mogao da se pomerim".

Očigledno da mu se kit “prišunjao” iza leđa i slučajno progutao dok je tražio planktonske rakove. Srećom, nije otplivao daleko kada je odlučio da ispljune neočekivani plen.

"Bio sam u njegovim ustima 30-40 sekundi. Osetio sam da pomera glavu i jezik. Izbacio me napolje, blizu mog broda. Nisam imao težih povreda, već samo modrice i iščašeno koljeno".

Pakard priznaje da je pomislio da će umreti.

"Znao sam da je reč o ogromnom stvorenju i da neću moći da izađem napolje. Pomislio sam: ‘Ovako ćeš umreti. U ustima kita’. Koliko bude vazduha toliko ću da preživim".

Kada ga je grbavi kit izbacio iz usta, iskusni ronilac je ostao da pluta na površini vode.

"Video sam njegov rep. Vratio se u dubinu, a ja sam pomislio: ‘Bože, preživio sam’".

Povezane vesti