Afere se dešavaju iz različitih razloga, ali postoje i različiti tipovi istih. Dok sve afere dele neke zajedničke teme, kao što su nezadovoljene dublje potrebe jednog ili oba partnera, izbegava se otvoreno bavljenje ovim pitanjem i afera se posmatra kao neka vrsta rešenja.

Svakako, afere uključuju duboku povređenost, narušeno poverenje i slomljene snove, kao i izdaju i tajnovitost. Ponekad postoji namera, svesna ili ne, da se povredi druga osoba. Sve afere uključuju poruke, kodirane vapaje za pomoć, koje treba dešifrovati i na njih odgovoriti na odgovarajući način. (Pa zašto onda ljudi imaju afere? Prema studiji iz 2023., najveći razlog ima veze sa nedostatkom zadovoljstva u spavaćoj sobi.)

Ali razumevanje zašto to preljube dolazi je veoma značajno. Ispod su navedene neke tipične vrste afera, sa mogućim značenjem. Ova lista nije namenjena da pokrije svaku vrstu afera i najkorisnija je u sugerisanju obrazaca afera uklopljenih u obrasce odnosa i njihova povezana značenja. Značenje svakog ponašanja je jedinstveno za svaku osobu, svaki par i svaku situaciju. 

1. Izbegavanje

U ovom obrascu, par izbegava sukob tako što se ne angažuje i ignoriše pitanja koja mogu dovesti do sukoba. Ovo je takođe strategija za izbegavanje intimnosti. Ovaj par se predstavlja kao „idealni par“. Ako ih sretnete, izgledaju divno, ali kada ih bliže upoznate, oni su plitki.  Obično su oba partnera usamljena, ali se dobro postavljaju. Kada se zagrebe povrpina, vidi se da su često ljuti. 

Afera se događa kada je neko drugi prisutan i čuje tihi vapaj srca. Kada afera izađe na videlo, uobičajeno objašnjenje je da je druga osoba „ispunila moje potrebe“. Ljuća verzija ovoga glasi „Hoćeš li sada obratiti pažnju na mene?“

Moguće značenje: "Obrati pažnju na mene! Ili ću svoje potrebe ispuniti negde drugde".

2. Zasnovano na zavisnosti

U ovom obrascu, jedan ili oba partnera nikada ne mogu dobiti dovoljno. Dosta pažnje, dovoljno ljubavi, dovoljno naklonosti. Stalno su u potrazi za nečim čime bi se ispunili. U ovoj vezi može biti mnogo strasti i uzbuđenja, ali oni nisu u stanju da prođu kroz bilo koje oblasti sukoba. Afere u ovom obrascu imaju tendenciju da budu višestruke veze za jednu noć.

Moguće značenje: "Nikada me ne možeš zadovoljiti. Mrzim to što radim, ali ne mogu da prestanem". 

3. Prazno gnezdo

Vreme je prošlo za ovaj par. Bili su potpuno uključeni u svoju decu, svoj posao ili šta god. Deca su se iselila i oni su otišli ​​u penziju. Gledaju preko stola i vide jedni druge kao strance. 

Možda čeznu da se povežu, možda ne, možda je želja zakopana u životnoj zauzetosti i rasejanosti.  U svakom slučaju, oni ne mogu da urade ono što je neophodno da ponovo ožive odnos sa osobom sa kojom žive.

Moguće značenje: "Izgubljen sam i usamljen. Osećam se beznadežno i nemoćno".

4. Iza vrata

Ovaj brak je gotov, ali nijedan ne želi da učini korak da ga okonča. Svaki čeka da drugi napravi potez. Dakle, jedan od partnera ima aferu i ta osoba može biti okrivljena što je prekinula vezu, koju su oboje potajno želeli da prekinu, ali nisu imali hrabrosti da to urade.

Moguće značenje: "Ne želim da budem odgovoran za svoje postupke. Zar nećeš preduzeti nešto da bih mogao da te okrivim?"

Povezane vesti