Maslinovo ulje je prvi izbor u pripremi jela. Bogato mononezasićenim mastima i antioksidansima, temelj je mediteranske ishrane, a poznate su njegove brojne zdravstvene koristi kao što su pozitivan uticaj na zdravlje srca, kostiju, regulaciju šećera u krvi. Uz malo hleba, može poslužiti i kao jednostavan obrok.

Široki izbor

Postoje različite vrste maslaca od semenki i orašastih plodova koji se mogu kupiti gotovi u prodavnicama, a mnoge od njih nije teško pripremiti kod kuće, na primer, maslac od badema, kikirikija ili tahini od sezama, neizostavan sastojak humusa.

Aromatični su i hranljivi, bogati vlaknima i proteinima. Mogu se koristiti kao namaz, za palačinke, vafle, pa i kao zamena za mast u pečenju.

Pire od avokada jednostavno se priprema. Može biti hranljiv namaz za hleb, prilog jelima, pa i alternativna mast kod pečenja.

Grčki jogurt i islandski "skyr" jogurt takođe mogu zameniti maslac u pečenju, sadrže manje masti, a daju proteine i probiotike. Dobro funkcionišu kao namazi, a koriste se i u pripremi raznih jela.

Ghee, odnosno puter indijskog porekla, oblik je pročišćenog maslaca u kom su kuvanjem na niskoj temperaturi uklonjene kruti mlečni sastojci, pa ostavljaju maslac bez dodataka. U njegovom sastavu su kratkolančane masne kiseline, konjugovana linolna kiselina (CLA), kao i omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline. Iako nema mnogo istraživanja o dobrobitima gija, njegovi sastojci se povezuju sa pozitivnim zdravstvenim efektima na nervni i imunološki sistem.

Povezane vesti