Evo 5 načina da u velikoj meri ubrzate proces preboljevanja raskida:

1. Prvo pronađite sebe.

Iskoristite ovo vreme kao priliku da ponovo upoznate sebe. Veoma je lako izgubiti deo svog identiteta dok ste u vezi.

Pre nego što pređete na sledeću, razjasnite sebi ko ste. 

Koje su vaše vrednosti? Koje granice smatrate svetim? Šta želite od svog života? Koje su vaše nade? Snovi? Vaše želje? Kakvu vezu zaista želite?

Ovo je takođe vreme kada je imperativ da se dobro brinete o sebi. 

Jedite dobro, pomerajte svoje telo, pronađite stvari koje će vas uzbuditi. Učestvujte u stvarima koje ste odlagali. Probajte nešto novo. Naučite da uživate da provodite vreme sami. 

2. Vežbajte opraštanje.

Iskaljivanje frustracija, ogorčenosti, besa i krivice zbog onoga što izgleda kao „neuspela veza“, ne čini vam dobro. 

Počnite da praktikujete oproštaj. Pustite događaje koji su doveli do vašeg raskida, otpustite one uvredljive reči koje ste rekli jedno drugom i odlučite da se otresete negativne energije koja je okruživala celu situaciju.

Ne morate da definišete svoj život na osnovu toga kako ste bili povređeni ili činjenicom da ste možda povredili nekog drugog. Možete oprostiti njemu i sebi, a da ne poričete odgovornost koju ste oboje odigrali u raspadu veze. 

Zapamtite: "Oprostiti je najviši, najlepši oblik ljubavi. Zauzvrat ćete dobiti neopisiv mir i sreću." — Robert Muler.

3. Izrazite se.

Svakako postoji proces tugovanja kada se veza završi. Većina profesionalaca izjednačava kraj dugoročne veze sa suočavanjem sa smrću, osim u vezi, postoji velika šansa da ćete možda i dalje morati da komunicirate sa svojim prošlim partnerom na neki način.

Dozvolite sebi vremena i emocionalnog prostora za tugovanje. Osetite svoja osećanja. Ne poričite svoju tugu, ljutnju, zbunjenost, ogorčenost ili frustraciju. 

Pustite to napolje, neka ta osećanja fizički zauzmu prostor u vašem telu. Bićete zapanjeni kako će se ta osećanja zapravo brže raspršiti ako dozvolite sebi da zaista "sedite" sa njima. 

Ako ih gurate pod tepih, ne nestaju. Ona će se vratiti da vas progone i najverovatnije će se pojačati i često ćete naći sebe da ih preusmeravate na nekoga ko ne zaslužuje da preuzme najveći deo tih emocija. 

4. Prihvatite istinu.

Morate prihvatiti da je veza gotova. Prestanite da pretpostavljate i zamišljate da možete ponovo potpaliti vatru. Postoji razlog zašto ste raskinuli i zašto se veza raspala.

Vreme je da krenete dalje. Verujte u činjenicu da će se dogotiti šta god treba da se desi. Dakle, ako bi trebalo da završite sa ovim partnerom, možda ćete se vratiti jedno drugom za 6 meseci ili 5 godina od sada, ali forsiranje kada to nije spremno da se desi, nikada nije rešenje.

5. Izgradite čvrst sistem podrške.

Ne morate da prolazite kroz ovo sami. Oslonite se na svoje prijatelje i porodicu. Provodite vreme sa ljudima koji vas vole, podržavaju i daju vam energiju. 
Pronađite ljude sa kojima možete razgovarati bez osećaja kritikovanja, osuđivanja ili koji vam govore šta da radite ili kako da se osećate.

Samo znajte da je proces zarastanja i njegova dužina različita za svakoga. Ne žurite. Šta god da radite, izbegavajte da razmišljate o tome ko je kriv ili da se svađate.

Učite iz ovoga, budite ljubazni prema sebi i što je najvažnije, negujte svoje slomljeno srce. Znaćete kada je vreme da se vratite u svet veza. Do tada, čuvajte se!

Povezane vesti

Top 10 škakljivih pitanja o se*su
Ljubav & veze

Top 10 škakljivih pitanja o se*su

Zašto nas ponekad tokom se*sa zaboli glava, šta je to ženski ejakulant i postoji li vreme kada je žensko uzbuđenje najjače, samo su neka od pitanja koja nas je nekad sramota da postavimo...

11.9.2024. 19:30

Top 10 škakljivih pitanja o se*su
Ljubav & veze

Top 10 škakljivih pitanja o se*su

Zašto nas ponekad tokom se*sa zaboli glava, šta je to ženski ejakulant i postoji li vreme kada je žensko uzbuđenje najjače, samo su neka od pitanja koja nas je nekad sramota da postavimo...

11.9.2024. 19:30