Važno je da razmislimo o tome šta ti snovi mogu da znače, posebno ako u vama izazivaju neprijatnost i stres!

"Snovi o varanju su uobičajeni i generalno ne bi trebalo da budu razlog za uzbunu", rekao je dr Rahul Džandijel, hirurg i neuronaučnik, kao i autor knjige "This Is Why You Dream: What Your Sleeping Brain Reveals About Your Waking Life".

"San o romantičnom ili intimnom susretu sa nekim ko nije vaš partner ne znači da ćete krenuti tim putem ili da ste u problemu", objasnio je. Zapravo, ankete među ljudima iz različitih kultura pokazuju da velika većina sanja o neverstvu, bez obzira na to da li su u zdravim ili nezdravim vezama.

"Ne mislim da je san o varanju otkrivanje neke skrivene želje. Mislim da to treba uzeti u kontekstu onoga što se stvarno dešava u vašem budnom životu", rekao je dr Džandijel.

Na primer, ako ste sanjali bivšeg, ali ste emotivno nastavili dalje, san verovatno nije razlog za brigu.

"Ako potajno razmišljate o bivšem tokom dana i maštate o njemu, a onda vam se pojavi u snovima, to je direktnije povezano", pojasnio je stručnjak.

Zašto sanjamo o neverstvu?

Snovi o prevari nisu nužno znak da se neverstvo stvarno dogodilo.

"Naše dnevne fantazije, a ne naše dnevne aktivnosti, hrane naše snove o intimnim odnosima. Jedno od mogućih objašnjenja za snove o prevari jeste da imate dnevne fantazije o neverstvu koje se vraćaju noću kada sanjate", rekao je dr Džandijel.

Ali zašto biste sanjali o varanju dok ste u zdravoj, stabilnoj vezi?

"To je veliko pitanje i mislim da niko ne može da odgovori na to", rekao je stručnjak.

Jedna teorija, koju on naziva krajnje hipotetičkom, dolazi iz evolucionarne psihologije i sugeriše da ti snovi mogu biti manifestacija opšte želje za preživljavanjem. "Ovaj široki čin želje i razmnožavanja je ključan za vrstu", otkrio je dr Džandijel.

"Generalno, nema mnogo novih istraživanja koja se bave korelacijom između neverstva u snovima i kvaliteta odnosa u stvarnom svetu. Ali postoje neki dokazi da san o određenim temama, kao što su svađe ili neverstvo, kao i određene emocije, posebno ljubomora, mogu biti povezani sa povećanjem sukoba između partnera u narednim danima", objasnio je stručnjak.

Šta učiniti kada sanjate o neverstvu Ako se uhvatite kako razmišljate o snu o intimnom odnosu koji je, na primer, uključivao bivšeg partnera, iskoristite to kao priliku za razmišljanje.

"To nije otkriće. To je podsetnik da bacite pogled na svoj budni život kako biste videli da li ste ga preboleli. I znajte da deljenje naših snova s drugima, možda čak i sa svojim partnerom, može biti neverovatno uzbudljivo i korisno iskustvo", rekao je doktor.

"Snovi su simbolični, a ne doslovni. Nastaju kada je mozak u hiperemocionalnom, hipervizuelnom i hiperimaginativnom stanju. Odvojiti trenutak da ih ispitamo omogućava nam uvid u deo naše psihe koji jednostavno ne možemo doživeti na isti način dok smo budni", objasnio je stručnjak.

"Nemojte ignorisati svoje snove. Nemojte ih zanemariti, već ih koristite kao portal za samoproučavanje", savetovao je dr Džandijel.

Povezane vesti