Svi znamo da se žene promene na puno načina kad postanu mame. To nam je nekako logično, očekivano i ne pridajemo tom puno pažnje, osim što se divimo mamama jer je ta promena nekad toliko očigledna i čini nam se da su žene još lepše kad postanu mame. Ali, šta je s tatama? I oni se menjaju, i te kako! Samo je ta promena nekad možda malo manje očigledna...

Nivo testosterona može im pasti

Visoki nivo testosterona kod muškaraca delimično je odgovoran za ponašanja poput agresije i takmičarskog duha. Međutim, kad muškarac postane otac, čini se da mu se nivo testosterona smanjuje, što sugeriše da bi sada sva čovekova pažnja trebalo da bude usmerena unutar porodice, a ne prema spolja.

Studije sugerišu da muškarci koji već imaju partnerku i oni koji imaju decu imaju niži nivo testosterona u poređenju s muškarcima bez dece i onima koji su još uvek u potrazi za partnerkom. Čini se da su s vremenom muška tela naučila kako da smanje nivo testosterona kako bi se promenili prioriteti muškaraca te kako bi se oni "pretvorili" u predane očeve.

Nivo oksitocina i dopamina raste

Oksitocin i dopamin dve su hemikalije koje su odgovorne za vezu između roditelja i deteta. Dok nivo testosterona opada, pozitivna dejstva oksitocina i dopamina rastu, što novopečenog oca podstiče da što više uživa u igranju i maženju sa svojom bebom.

Hormonski usponi i padovi mogu dovesti do muške postnatalne depresije

Iako mnogi od nas znaju šta je postporođajna depresija kod žena, malo je ljudi čulo ponešto o postnatalnoj depresiji kod muškaraca. Osim svojih ostalih funkcija, testosteron takođe igra veliku ulogu u zaštiti od loših osećanja i tuge, a kad njegov  nivo padne, mladi očevi mogu postati skloni depresiji.

Neke studije zabeležile su i promene u muškim mozgovima

Naučnici su proučavali moždanu aktivnost u grupi novopečenih očeva, a pokazalo se da je tokom prva četiri meseca nakon porođaja njihov mozak pokazivao neke uočljive promjene u sivoj materiji. Te promene pomažu novim tatama da razviju svoje roditeljske veštine i stvore čvrstu vezu sa svojim detetom.

Konkretno, mozak novopečenog oca može pokazati više aktivnosti na područjima odgovornim za planiranje, rešavanje problema i otkrivanje rizika, drugim rečima, to su područja koja pomažu očevima da njihovo dete bude sigurno i zdravo.

Muškarci čak mogu razviti simptome trudnoće kada je njihova partnerka trudna

Neki muškarci u isto vreme kada je njihova partnerka trudna mogu takođe imati simptome povezane s trudnoćom poput mučnine, promena apetita, nadutosti i bolova u leđima. Taj se fenomen naziva simpatična trudnoća ili kuvada. Ovo stanje nije zvanično priznato kao zdravstveno stanje, ali ovi simptomi mogu biti uobičajeni za buduće očeve.

Povezane vesti