Prema statistici, Italijani najviše muku muče sa tzv. bračnim bandama, koje posreduju u sklapanju fiktivnih brakova, radi sticanja državljanstva.

Ovi brakovi su zakonski kažnjivi u mnogim državama, uključujući i Srbiju i smatraju se oblikom prevare.

Kakve su kazne za lažne brakove i kako sve to funkcioniše u Srbiji, pitali smo advokaticu Anu Selak.

"Postali smo destinacija poput Nemačke i Austrije, Švajcarke čiji papiri su se tražili. Pre godinu dana smo olakšali prijavu za državljanstvo.Spustili smo godinu boravka u zemlji, kako bi ljudi mogli da lakše steknu srpsko državljanstvo. Pre je bilo pet, a danas su to tri godine“, ističe advokatica Selak aludirajući na to da se na ovaj način suzbija potreba za lažnim brakom.

Tri godine sa srpskim državljaninom su dovoljne da osoba može da aplicira za srpsko državljanstvo.

Advokatica podseća da smo mi formalna država, pa naši nadležni organi nemaju uvid ako dođe do razvoda supružnika posle tri godine i da li i dalje ima pravo da supružnik "stranac" zadrži državljanstvo.

Intervju sa supružnicima, proveravanje aktivnosti na društvenim mrežama, iskazi svedoka, sve je to deo zapadne prakse, koja se kod nas ne sprovodi.

U slučaju da nadležni organ ipak proveri ovakve dokaze, pitali smo advokaticu da li takvim parovima sledi kazna, o čemu detaljnije u nastavku:

Povezane vesti