"Ne, to je jedna velika zabluda u Srbiji. Da li je u pitanju nedostatak novca ili novac u izobilju – to svakako nije razlog za razvod braka. Ali ono što je činjenica je da, kada dođe do priče o podeli zajedničke bračne tekovine, da li je novac ili su nepokretnosti u pitanju, te priče su jako teške i iscrpljujuće i nažalost, vrlo retko se dogovori postižu brzo i na početku. Mora da prođe neko vreme da partneri shvate da ti postupci ugrožavaju njihove odnose i psihičko stanje. I tek onda razgovaraju o podeli. Svojim klijentima uvek kažem da je najbolje da oni sami sebe podele“, objašnjava advokatica Turčinović.

Problemi koji mogu da dovedu do razvoda su jak ego kao i stare forme koje su nekada postojale u Srbiji, poput "muškarac mora da zarađuje", napominje advokatica.

Brakorazvodne parnice u kojima je predmet podela imovine smatraju se najtežim i vode se pred višim sudovima. One u proseku traju od pet do 10 godina.

"Smatram da je prvi razlog za razvod braka u Srbiji uticaj porodice porekla, tj. uticaj mame i tate, da li sa ženske ili sa muške strane. Taj komfor kog ljudi ne žele da se odreknu i odsustvo da se nešto zajedno stvara. Na svaki problem na koji se naiđe, partneri se po pravilu okreću svojim porodicama porekla, koje im pružaju najčešće i podršku. Po principu 'Nisam te ja rodila da bi te ona maltretirala' ili 'Nisam te ja rodila da bi te on maltretirao'. To je prvi razlog za razvod braka sigurno u Srbiji“, ističe Olga iz svog iskustva.

Detaljnije u nastavku:

Povezane vesti