Čini se da neki ljudi gube kosu iako ne pate od nekih pzbiljnih bolesti. Ako spadate u drugu kategoriju, onda postoji nada da ćete sprečiti gubitak kose jednostavnim unošenjem nekoliko promena u svoju dnevnu ishranu.

Evo nekih od najboljih namirnica za borbu protiv gubitka kose, prema Klinici za dermatologiju u Birmingemu. One bi vam mogle pomoći…

Spanać

Gubitak kose, prema studijama koje su sprovedene, u nekim slučajevima je posledica ekstremnog nedostatka gvožđa i vitamina D2 u telu nekih ljudi. Spanać je odličan izvor gvožđa i vitamina C, koji takođe pomaže telu da apsorbuje gvožđe. Salata od spanaća, sa pečurkama ili kuvanim jajima, koja su bogata vitaminom D, može značajno da smanji gubitak kose.

Hrana bogata bakrom i cinkom

Vašem telu je potrebna samo mala količina bakra da bi ostalo zdravo. Međutim, neophodno je pomoći vašem telu da pravilno funkcioniše, a to uključuje i zdrav rast kose. Dovoljno bakra u vašem telu će sprečiti gubitak kose i pomoći da vaša kosa postane gušća. Cink je takođe izuzetno važan za zdravu kosu jer pomaže u proizvodnji novih ćelija kose. Namirnice bogate cinkom uključuju spanać, jaja, orahe, zeleni grašak, slanutak, suncokretovo seme, ovsene pahuljice i pšenične klice.

Losos

Pošto se kosa (kao i nokti) sastoje od proteina, izuzetno je važno dodati proteine u vašu svakodnevnu ishranu kako biste podstakli rast nove kose i održali postojeću kosu jakom i zdravom. Vašoj kosi su takođe potrebni proteini za proizvodnju keratina, jedne od glavnih komponenti kose. Losos, morski protein pun vitamina i omega-3 masnih kiselina, pokazao se izuzetno efikasnim u podsticanju rasta kose.

Ilustracija; Foto: Jacek Chabraszewski/Shutterstock

Beta karoten

Beta karoten štiti kosu i stimuliše žlezde koje se nalaze na vašem skalpu da proizvode sebum, masnu tečnost koja je neophodna za zdravu kosu. Beta-karoten se nalazi u svom povrću i voću narandžaste boje, kao što su bundeva, šargarepa, mango, slatki krompir i slatka dinja.

Med

Med, kada se koristi lokalno, može učiniti mnogo da spreči stanjivanje kose. Studije su sprovedene na pacijentima koji pate od stanja koje je uključivalo svrab, ljuštenje i gubitak kose. Učesnici su zamoljeni da nanose mešavinu od 90% meda i 10% vode na kožu glave svaki drugi dan tokom mesec dana. Svi učesnici na kraju studije su prijavili da su primetili značajno smanjenje gubitka kose.

Cimet

Osim što miris cimeta budi uspomene na prazničnu sezonu, on takođe pomaže u poboljšanju cirkulacije koja prenosi hranljive materije i kiseonik do folikula dlake. Za manji gubitak kose i zdravu kosu, obilno pospite ovaj aromatični začin na kafu, tost, palačinke i bilo koji drugi obrok ili užinu tokom dana kako biste sprečili gubitak kose.

Povezane vesti