Harvardski student medicine, dr Nik Norvic, odlučio se na neobičan eksperiment kako bi ispitao uticaj velike količine jaja na holesterol. Tokom mesec dana svakodnevno je konzumirao 24 jaja, ukupno 720 za jedan mesec, a njegova hipoteza bila je da ta količina neće imati negativan uticaj na loš holesterol. Rezultati su, međutim, bili prilično iznenađujući.

Nakon mesec dana unosa više od 133.000 mg holesterola putem jaja, dr Norvic je primetio da se nivo lošeg holesterola u njegovoj krvi smanjio. U prvoj nedelji zabeležio je pad od 2 posto, dok je do kraja meseca smanjenje iznosilo čak 18 posto. Pre eksperimenta, nivo lošeg holesterola bio je oko 90 mg/dl, dok je bio na standardnoj američkoj ishrani.

Međutim, prelaskom na keto dijetu, u kojoj su ugljeni hidrati minimalni, njegove vrednosti holesterola krenule su u smeru koji je bio suprotan očekivanjima svih koji su pratili njegov eksperiment. Kako je njegovo telo reagovalo? Istraživanja su već pokazala da konzumacija jaja u umerenim količinama ne šteti holesterolu, čak ni kod dijabetičara, ali ovaj eksperiment dodatno je produbio raspravu o njihovom uticaju na zdravlje.

Ilustracija; Foto: Patrycja St/Shutterstock

Tokom eksperimenta, Norvic je takođe primetio da kod ljudi na keto dijeti dolazi do rasta i lošeg i dobrog holesterola, uz značajno smanjenje triglicerida, što je poznato kao lipidna trijada. Ovo je stanje u kojem telo prelazi sa metabolizacije ugljenih hidrata na sagorevanje masti kao primarnog izvora energije. U poslednje dve nedelje eksperimenta, Norvic je odlučio da u svoju ishranu doda i voće, uključujući borovnice, banane i jagode. Ova promena dovela je do dodatnog smanjenja lošeg holesterola, što je potvrđeno laboratorijskim nalazima. Njegov cilj kroz ovaj neobičan eksperiment bio je da podstakne raspravu o ishrani i zdravstvenim efektima unosa različitih namirnica na društvenim mrežama.

Zahvaljujući ovom eksperimentu, postavljaju se nova pitanja o razumevanju holesterola i uticaju ishrane na njega, posebno u kontekstu dijeta sa niskim udelom ugljenih hidrata i visokom konzumacijom masti.

Povezane vesti