Nekada je postojalo nepisano pravilo da prepolovite svoje godine i dodate sedam, i to bi bila idealna starost partnera, ako volite mlađe, naravno", kaže psihoterapeut i autor Tobi Ingham. "Međutim, danas je to zastarelo razmišljanje."

Da li ste ikada razmišljali o vezi s nekim 20 godina starijim? Ili možda 15 godina mlađim? Prema stručnjacima, ako tražite partnera uz pomoć aplikacija za upoznavanje, sledeće godine će vam se češće nuditi znatno stariji ili znatno mlađi partneri.

Bumble, na osnovu odgovora 25.000 samaca, predviđa da će "velika razlika u godinama" biti pravi trend u 2024.

"Samci više neće tražiti savršene partnere i neće se držati strogo određenih vremenskih okvira, već će više ceniti emocionalnu ranjivost, samoprihvatanje i zajedničke prioritete s partnerom", navode iz Bumble-a.

Pa kolika je onda razlika u godinama idealna da bi veza uspela? Prema psihoterapeutu i autoru knjige Retroactive Jealousy, Making Sense of It Tobiju Inghamu, ne postoji savršena razlika u godinama.

"Nekada je postojalo nepisano pravilo da prepolovite svoje godine i tome dodate sedam, i to bi bila idealna starost partnera, ako volite mlađe", kaže on, "ali to je verovatno sada zastarelo".

Smatra da je ljudima nekada bilo bitno da im partneri budu vršnjaci ili da barem pripadaju istoj generaciji jer su tako imali više zajedničkog. Međutim, u savremenom svetu to je sve manje bitno i mladi se danas mnogo manje opterećuju time. Godine su im manje važne nego ranijim generacijama, dok im je kvalitet odnosa prioritet."

Iako su veze sa razlikom u godinama sve češće, neki ekstremni primeri i dalje izazivaju iznenađenje. Takav je slučaj Dejva Epstajna i njegove supruge Džeki, između kojih je 42 godine razlike. Od trenutka venčanja suočavali su se sa mnogim kritikama, ali to im nikada nije smetalo. Par danas živi u SAD-u, a upoznali su se kada je tada 70-godišnji Dejv bio na odmoru u Džekinoj rodnoj zemlji, na Filipinima. Uprkos velikoj razlici u godinama, tada 21-godišnja Džeki je nakon nekoliko sastanaka odlučila da se spakuje i ode s Dejvom u Ameriku.

Sedam godina kasnije, kažu da je njihova veza jača nego ikad, i redovno na TikToku dele video zapise koji dokumentuju njihovu ljubav. Ipak, često dobijaju negativne komentare, pa mnogi smatraju da je Džeki sa svojim suprugom samo zbog novca. Međutim, kritike im ne smetaju i insistiraju da je njihova ljubav prava. Kako su rekli u jednom od nedavnih videa: "Razlika među nama je 42 godine... ali to nas uopšte ne pogađa!", prenosi Mirror.

Povezane vesti