U svakoj vezi iskrenost je ključna, ali postoje situacije u kojima je mudro birati šta ćemo reći partneru, posebno kada je reč o planiranju zajedničkog života ili braka. Neke stvari nije potrebno deliti, ne zbog nedostatka poverenja, već zato što mogu nepotrebno uzburkati osećanja ili uneti nesigurnost u odnos. Evo koje stvari je možda bolje prećutati:

1. Sitne greške iz prošlosti

Svi imamo prošlost, ali sitni ispadi, nesuglasice ili greške iz prethodnih veza često ne moraju biti deo sadašnjosti. Detalji poput flertovanja u mladosti ili nekih prolaznih trenutaka slabosti mogu doneti nesigurnost i ljubomoru u odnosu, bez ikakve koristi za vašu budućnost.

2. Privlačnost prema drugima

Privlačnost prema drugim ljudima prirodna je i neizbežna pojava. Međutim, deljenje ovih osećanja može nepotrebno opteretiti partnera i izazvati sumnje. Ukoliko to nije nešto ozbiljno ili ugrožava vaš odnos, bolje je zadržati te misli za sebe i fokusirati se na jačanje veze s partnerom.

3. Beznačajni komentari o porodici partnera

Ako vas neka sitnica u vezi s porodicom partnera iritira, to nije uvek potrebno spominjati, osim ako situacija ozbiljno utiče na vaš odnos. Mnogo je bolje negovati mir i poštovanje prema partnerovim voljenima, a sitni nesporazumi se mogu rešiti bez dubljih rasprava.

4. Stare finansijske greške

Ako ste u prošlosti pravili finansijske greške koje sada nemaju uticaj na vašu zajedničku budućnost, nema potrebe da ih previše detaljno iznosite. Fokusirajte se na zajedničke finansijske ciljeve i transparentnost u sadašnjem trenutku, umesto na greške iz prošlosti.

Ilustracija; Foto: PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

5. Prolazne sumnje

Svi ponekad sumnjamo u odluke koje donosimo, čak i kada je u pitanju izbor partnera. Te prolazne misli su normalne, ali nije potrebno iznositi ih. One često nestanu same od sebe, a razgovor o njima može izazvati nepotrebnu nesigurnost u vezi.

6. Banalna svakodnevna nezadovoljstva

Neke sitnice u svakodnevici partnera mogu vam smetati, kao što su navike koje vas iritiraju, ali nije svaku sitnicu potrebno isticati. Fokusirajte se na bitne stvari koje zaista utiču na kvalitet vašeg odnosa, umesto da stalno ukazujete na manje bitne iritantne navike.

7. Prošlost bivših partnera

Premda je važno biti otvoren u vezi s bivšim vezama u nekom osnovnom smislu, nema potrebe da ulazite u sve detalje o bivšim partnerima. Čak i ako ponekad naiđete na misli o prošlim vezama, bolje je ne otvarati tu temu, osim ako se ne tiče vašeg trenutnog odnosa.

8. Porodične tajne

Postoje porodične stvari koje su deo vaše prošlosti i koje su privatne. Ne morate otkrivati svaki detalj o dinamici unutar vaše porodice, pogotovo ako je to nešto što više ne utiče na vas i vaš odnos. Zdraviji je fokus na vašu novu zajednicu i vrednosti koje gradite zajedno.

Zajednički život i brak zahtevaju komunikaciju, ali i mudrost u tome šta je zaista važno deliti, a šta nije. Biranje bitaka i prećutkivanje sitnih, nepotrebnih informacija može pomoći u izgradnji harmonične veze, punog poverenja i poštovanja. Balans između iskrenosti i diskrecije ključno je za dugoročnu sreću.

Povezane vesti