Ostavljen/a si i naravno, osećaš se loše i prolaziš kroz težak period. Pitaš se kako ćeš ikada preboleti osobu koju sada nazivaš bivšom.

Drugi ljudi to čine da izgleda tako lako, ali nije. Čak je i klinički psiholog morao da provede dosta vremena razmišljajući o svojim prošlim raskidima da bi pronašao način da ih preboli.

Gde uopšte početi? Da li ljutito brišeš i blokiraš tu osobu na društvenim mrežama ili odmah pokušavaš da pređeš na nekog drugog?

Ovde su dva alata koja koristi pravi psiholog svaki put kada ga ostave.

Klinički psiholog dr Aria Kampbel Daneš je bio ostavljen i ima nekoliko sjajnih, praktičnih saveta.

1. Ponovo otkrij ko si

Kada je dr Daneš ostavljen, on je, kao i ti, lako zaboravio ko je zapravo. Kao on, možda si proveo/la mnogo godina s jednom osobom i izgradio/la čitav svoj život oko te veze.

Zato je vraćanje sebi ili otkrivanje novog identiteta tako teško. Moramo preoblikovati svoj mozak da više ne brinemo o mišljenju te osobe. Pa, kako da to postignemo?

Dr Daneš smatra da je ključno, nakon raskida, "fokusirati se na aktivnosti i strasti koje si voleo/la pre veze i odvojiti vreme da istražiš kako sada izgleda život koji voliš."

Nemoj ga pogrešno shvatiti, ovo neće biti lako. Verovatno ćeš se vraćati starim navikama ili nesvesno brinuti previše o tome šta ta osoba misli. Međutim, što više vremena provedeš odvojeno, to će ti biti lakše da se vratiš svom novom identitetu, kako sugeriše i izveštaj Univerziteta Nju Hempšir.

2. Stvori prostor za ozdravljenje

Provođenje vremena odvojeno je najlakši način da preboliš vezu. Dr Daneš objašnjava iz iskustva: "Toliko je važno ograničiti kontakt sa bivšim/om kako bi sebi dao/la prostor da se izlečiš."

Vreme i prostor podrazumevaju da prestaneš da pratiš tu osobu na društvenim mrežama, blokiraš njen broj i izbrišeš stare fotografije koje te podsećaju na nju. Nekima ovo može delovati kao sitničavo.

Da li je blokiranje preterano? Moraš li da prestaneš da pratiš tu osobu samo da bi se izlečio/la? Dr Daneš ukazuje na to kako je koristio vreme i distancu da se nosi sa svojim raskidima: "Lečenje zahteva vreme, ali svaki korak te približava pravom sebi."

Nijedan od ovih koraka neće biti lak, a često potcenjujemo koliko raskidi mogu biti bolni. Prema studiji objavljenoj u "Journal of Family Psychology", "raskid može biti povezan s problemima u mentalnom zdravlju i opštim padom osećaja zadovoljstva životom."

Pokaži sebi razumevanje tokom procesa lečenja. Normalno je osećati bol zbog raskida, ali osećanje svojih emocija pomoći će ti da s vremenom i strpljenjem prebrodiš ostavljanje. Takođe, obavezno podeli tugu s prijateljem ili terapeutom.

Prema Zdravstvenom sistemu Univerziteta Kanzas, deljenje problema može pomoći da:

  • Sagledaš probleme iz nove perspektive.
  • Lakše rešiš probleme.
  • Brže se oslobodiš moći tog osećanja.
  • Smanjiš anksioznost.
  • Ublažiš depresiju.

Dr Daneš je prevazišao užasne osećaje nakon što je bio ostavljen i ti to možeš uz njegove jasne savete.

Povezane vesti