Pitamo se zašto i dan-danas postoje tabu teme u vezi sa zdravljem žena i njihovom seksualnošću. Da li majke i ćerke uopšte razgovaraju o intimnim odnosima? 

Koliko često čujete za neku ženu komentare "Ma ona je luda", "Ona je u PMS-u ili menopauzi" ili možda nema redovne intimne odnose?

Danas svako to zna da proceni i komentariše, a koliko je teško ženi da se uklopi u svet, ako ignoriše sebe? Pitali smo dr za tabu ženske probleme Mariju Ristić i psihoterapeutkinju prof. dr Gordanu Nikić.

"Mnogo žena ne poznaju svoje telo. Mnoge žene prožive bračni život, a da nisu orgazmične. Mnoge žene se stide i imaju strahove. Mnoge žene ne uživaju u seksu. Nažalost, mnoge žene su doživele neku vrstu zlostavljanja i o tome nerado govore. Međutim, posledice zlostavljanja ne prestaju i ako se to ne obradi, to može da traje čitavog života", govori dr Nikić.

"Mislim da je krajnje vreme da neko kaže da je potpuno u redu da se o intimnim delovima tela priča jednako, i sa istim kvalitetom kao što pričamo o drugim delovima tela, koji nisu tabu. Došlo je vreme da se žene ohrabre i shvate da ne treba ništa da trpe, pogotovo kada je reč o njihovom telu i zdravlju. Imamo mnogo metoda koje možemo da koristimo kako bi se žene iz dana u dan osećale bolje", kaže dr Ristić.

Doktorka za tabu ženske probleme je u studio Prve donela rekvizite koji preslikavaju model karlice, vulve, klitorisa, vagine i materice.

"Vrlo je važno da se upoznamo sa osnovnom anatomijom kako bismo razumeli funkciju tih naših delova tela“, ističe dr Ristić i govori da joj se devojke često javljaju na društvenim mrežama sa svojim problemima.

"Iznesu mi probleme, a to su najčešće bežanje mokraće, bežanje gasova, bežanje stolice, slabost vaginalnih zidova, prolaps bešike i materice, rektuma, dijastaza, nemogućnost doživljavanja orgazma... To su tegobe koje svaka žena bar jednom ima i ne mora da to bude konstantno, ali ga možda nije ni svesna. Prva ja sam u celu ovu priču ušla jer sam imala većinu ovih tegoba".

"Klitoris je jedini organ kome je zadatak da potpomogne uživanje i otvorenost žene u seksu. Uvek kada mi dođe žena koja nema dobar kontakt sa svojim telom i ima problem sa orgazmom, uvek je pitam da li ispituje svoje telo, da li ste se kao devojčica u detinjstvu dodirivali, da li masturbirate. To je najćešće razlog. Predrasude, stavovi, pogrešni vaspitni model – to je nešto što se ne dodiruje – stigma, "povuci suknjicu". I žene rastu sa tim, da je to nešto tabu", objašnjava psihoterapeutkinja Nikić.

Dr Nikić savetuje da je odnos prema telu treba negovati kod devojčica, da svom telu pristupaju kao nečemu što je dobro, što je lepo, da budu svesne da imaju neke delove tela koje im se manje dopadaju, da budu svesne svojih  nedostataka. Ako majka ima dobar odnos prema svom telu, taj model je najvažniji, žensko telo je lepo, zadovoljstvo žene je zdravo i bitno.

Dr Nikić je podsetila da se poslednjih godina beleži sve veći broj maloletničkih abortusa, a mlade devojke trudnoću smatraju kao jedinu negativnu posledicu nezaštićenog polnog odnosa, umesto da budu svesne i brojnih polnih bolesti.

"'Sloboda je ako se svaki dan menja partner' - to je daleko od slobode, to je zapravo diskriminacija ženske prirode. Žena je po prirodi izbirljiva i treba da bude izbirljiva. Tako čuva svoje zdravlje i svoj organizam. Sloboda žene je u nečemu drugom – da kažeš šta osećaš. Ja često žene podstičem da kažu "meni je uzbudljiva emocija", ja ne reagujem na pornografski sadržaj, to je potpuno legitimno da se kaže. Ako joj se dopada, zašto da ne. Ako vam se nešto ne dopada, kažite ne dopada mi se, ne bih to da probam“, ohrabruje dr Nikić.

"Odnos između muškarca i žene je ključ i što bolje sarađujemo i razumemo, glupo je baviti se seksom sam!“, zaključila je psihoterapeutkinja.

Koje su najčešće zablude o ženskom zdravlju i intimnosti, pričale su doktorke u nastavku:

Povezane vesti