Prvo jelo: Škembići u saftu

Sastojci:

  • 400g skembića
  • 10g bibera u zrnu
  • 3-4 lovorog lista
  • 1 crni luk
  • 1 šalot
  • 20g sušenih vrganja
  • 4 čena bela luka
  • Ravna supena kašika soli
  • 1dl vina
  • 1dl pilećeg bujona


Za Naan hleb:
  • 250g brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 2 kašike ulja
  • 5 kašika jogurta
  • Malo soli
  • Voda po potrebi


Za premaz:
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 vezice peršuna
  • 1 ljuta crvena paprika
  • So
  • Biber
  • Maslinovo ulje


Priprema:

Škembiće oprati pod mlazom vode i potom ih staviti u troprocentnu slanu vodu. Zatim staviti u ekspres lonac zajedno sa biberom u zrnu, lovorom, soli, crnim i belim luk, da se kuva oko 40 minuta (ako su prethodno prokuvani).

Iseći deblje parčiće škembića i koristiti oko 150 grama. U tiganj staviti puter, šalot malo izdinstati, dodati sušene vrganje, a potom belo vino i sačekati da ispari alkohol. Zatim dodati škembiće i pileći bujon i zajedno dinstati 5 minuta. Po potrebi dodati putera i začiniti solju i biberom.

Za naan hleb umesiti testo sa vodom i ostalim sastojcima da bude mekano. Ostaviti testo da blago nadođe kako bi kvasac odradio svoje. Nadošlo testo podeliti na četiri jufkice. Razvući oklagijom u elipsasti oblik i peći na vrućem suvom tiganju. Kada je naan gotov premazati ga sa miksom začina i maslinovog ulja koju ste prethodno izblendirati.

Drugo jelo: Pohovani škembići

Sastojci:
  • 400g škembića
  • 10g bibera u zrnu
  • 3-4 lovorog lista
  • 1 crni luk
  • 10g soli


Za poh
  • 1 jaje
  • Brašno
  • Prezla
  • So
  • Ulje za prženje


Za peri peri sos
  • 2 ljute crvene papričice
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 vezice peršuna
  • 10-ak listića ruzmarina
  • Izrendana korica od pola limuna
  • So
  • Biber
  • 100ml maslinovog ulja
  • 1 babura paprika Biber
  • Maslinovo ulje


Za salatu
  • 1/3 glavice zelene salate
  • 30 g matovilac salate
  • 7-8 rotkvica
  • Maslinovo ulje
  • So
  • Biber
  • Sok od pola limuna
  • Origano


Priprema:

Kao i u prvom receptu, škembiće treba oprati i staviti u troprocentnu slanu vodu, a zatim kuvati oko 40 minuta u ekspres loncu uz biber u zrnu, lovor, so, crni i beli luk. Kuvane škembiće, iseći na trakice dužine oko 10cm (koristiti oko 150g), posoliti ih i pohovati na klasičan način: brašno, jaja, prezla i pržiti u dubokom ulju.

Za sos ispeći crvenu papriku i skinuti joj kožu. Sve sastojske staviti u blender i izmiksati.

Napraviti dresing za salatu od navedenih sastojaka. Rotkvicu iseći na tanke kolutiće i staviti u led i hladnu vodu kako bi ostala hrskava. Pomešati u posudu zelentu salatu, matovilac i rotkvice i prelite dresingom. Lepo izmešati i poslužiti uz peri per sos i pohovane škembiće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.