Prvo jelo: Škembići u saftu
Sastojci:
- 400g skembića
- 10g bibera u zrnu
- 3-4 lovorog lista
- 1 crni luk
- 1 šalot
- 20g sušenih vrganja
- 4 čena bela luka
- Ravna supena kašika soli
- 1dl vina
- 1dl pilećeg bujona
Za Naan hleb: - 250g brašna
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica suvog kvasca
- 2 kašike ulja
- 5 kašika jogurta
- Malo soli
- Voda po potrebi
Za premaz: - 2 čena belog luka
- 1/2 vezice peršuna
- 1 ljuta crvena paprika
- So
- Biber
- Maslinovo ulje
Priprema: Škembiće oprati pod mlazom vode i potom ih staviti u troprocentnu slanu vodu. Zatim staviti u ekspres lonac zajedno sa biberom u zrnu, lovorom, soli, crnim i belim luk, da se kuva oko 40 minuta (ako su prethodno prokuvani).
Iseći deblje parčiće škembića i koristiti oko 150 grama. U tiganj staviti puter, šalot malo izdinstati, dodati sušene vrganje, a potom belo vino i sačekati da ispari alkohol. Zatim dodati škembiće i pileći bujon i zajedno dinstati 5 minuta. Po potrebi dodati putera i začiniti solju i biberom.
Za naan hleb umesiti testo sa vodom i ostalim sastojcima da bude mekano. Ostaviti testo da blago nadođe kako bi kvasac odradio svoje. Nadošlo testo podeliti na četiri jufkice. Razvući oklagijom u elipsasti oblik i peći na vrućem suvom tiganju. Kada je naan gotov premazati ga sa miksom začina i maslinovog ulja koju ste prethodno izblendirati.
Drugo jelo: Pohovani škembići Sastojci: - 400g škembića
- 10g bibera u zrnu
- 3-4 lovorog lista
- 1 crni luk
- 10g soli
Za poh - 1 jaje
- Brašno
- Prezla
- So
- Ulje za prženje
Za peri peri sos - 2 ljute crvene papričice
- 2 čena belog luka
- 1/2 vezice peršuna
- 10-ak listića ruzmarina
- Izrendana korica od pola limuna
- So
- Biber
- 100ml maslinovog ulja
- 1 babura paprika Biber
- Maslinovo ulje
Za salatu - 1/3 glavice zelene salate
- 30 g matovilac salate
- 7-8 rotkvica
- Maslinovo ulje
- So
- Biber
- Sok od pola limuna
- Origano
Priprema: Kao i u prvom receptu, škembiće treba oprati i staviti u troprocentnu slanu vodu, a zatim kuvati oko 40 minuta u ekspres loncu uz biber u zrnu, lovor, so, crni i beli luk. Kuvane škembiće, iseći na trakice dužine oko 10cm (koristiti oko 150g), posoliti ih i pohovati na klasičan način: brašno, jaja, prezla i pržiti u dubokom ulju.
Za sos ispeći crvenu papriku i skinuti joj kožu. Sve sastojske staviti u blender i izmiksati.
Napraviti dresing za salatu od navedenih sastojaka. Rotkvicu iseći na tanke kolutiće i staviti u led i hladnu vodu kako bi ostala hrskava. Pomešati u posudu zelentu salatu, matovilac i rotkvice i prelite dresingom. Lepo izmešati i poslužiti uz peri per sos i pohovane škembiće.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja,
stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.