Sutra se u Srbiji obeležava velika krsna slava - Sveti Nikola. Mnoge kuće obeležiće ovu slavu, tako što će domaćini rano ujutru otići u crkvu sa slavskim kolačem koje su domaćice već umesile i ukrasile.

Potom će u svom domu dočekati gosti sa kojima će se podeliti slavska trpeza na kojoj će se naći brojne đakonije.

A slavski kolač je kruna svake trpeze i domaćice u njega ulažu mnogo truda i ljubavi.

Pravi slavski kolač napravljen je u domu domaćina i obavezno se dodaje i osveštana vodica koju je pred slavu sveštenik osveštao. Danas vam donosimo recept za njega, kao i za ukrase.

Vreme pripreme:

30 minuta + 60 minuta narastanja

Sastojci:

600 g brašna
5 kašika ulja
kvasac
1 kašika soli
1 kašičica šećera
mlaka voda

Način pripreme:

Nadošli kvasac umesiti sa ostalim sastojcima da bude meko testo. Testo ostaviti na nadođe. Od nadošlog testa oblikovati slavski kolač i ostaviti da još malo naraste.

Prokuvati malo vode i kašičicu brašna i ovom smesom namazati kolač pre pečenja i staviti ukrase po želji.

Sastojci za premaz:

20-30ml vode
2 kašičice ulja
2 kašičice brašna
malo šećera (za lepu boju kolača)

Sastojci za ukrase:

200g brašna
50g gustina kako bi ukrasi bili beli
120-130ml vode (100ml obične i oko 25 osveštane)
1 kašićica soli

Možete smanjiti količinu sastojaka za ukrase ukoliko pripremate manje ukrasa. Međutim, ako planirate da pravite i pletenicu oko kolača, onda napravite duplu meru testa za ukrase.

U zavisnosti od toga koliko ste vični, od smese možete napraviti sledeće tradicionalne ukrase: pečate, ptičice, knjige, grozdove, klasje žita, mašnice, krst, ružice, cvetove, listiće…

Povezane vesti