Tokom svakog kuvanja šporet se zaprlja, pa treba obratiti pažnju na njegovo čišćenje. Pravila za staklokeramičku ploču, indukciju i klasičan, plinski šporet nisu ista.

Šporet bi trebalo čistiti isključivo mekanim sunđerima, dok treba izbegavati žičane. Ovo je posebno važno kod šporeta sa staklokeramičkom pločom ili indukcijom. Čak i ako je hrana zagorela na površini, izbegavajte struganje oštrim predmetima.

Što se tiče sredstva za čišćenje, i tu treba biti oprezan, posebno kod ove dve površine. S obzirom na to da su veoma osetljive, uvek koristite manje agresivna sredstva, a najbolje ih je brisati toplom vodom. Možete koristiti prirodna sredstva poput sode bikarbone – jednostavno je pospite po površini i obrišite mikrofiber krpom.

Plamenici na šporetu mogu se očistiti pomoću sirćeta i vode pomešanih u jednakom odnosu. Ostavite smesu da deluje nekoliko minuta, a zatim obrišite krpom. Ne zaboravite da očistite i glave plamenika u toploj vodi.

Povezane vesti