
Aceton NIJE SAMO ZA SKIDANJE LAKA ZA NOKTE! Možete ga iskoristiti i za čišćenje u svom domu
Aceton, osim što pomaže pri uklanjanju laka, može biti izuzetno koristan i za mnoge druge stvari u domaćinstvu.
10.4.2025. 15:00
Ana Ivanović i Bastijan Švajnštajger slave oba Božića, a budući da je pred nama pravoslavni Božić, u nastavku vam donosimo recept za česnicu koju pravi bivša teniserka.
Ilustracija Foto: Aleksandar Blanusa/Shutterstock
5.1.2025.|8:49
Izvor: Žena Blic/Iris Krdžić
Potrebni sastojci za česnicu su brašno, so, šećer, kvasac, voda i ulje
Ana Ivanović je pre dve godine oduševila pratioce na društvenim mrežama kada je podelila fotografije svoje božićne česnice.
Potrebno je:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kocka svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog kvasca)
- 250 ml mlake vode
- 50 ml ulja
- 1 novčić (dobro opran i umotan u aluminijumsku foliju)
Priprema:
U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da se kvasac aktivira (oko 10 minuta). U veću posudu prosejte brašno i dodajte so. Napravite udubljenje u sredini i sipajte aktivirani kvasac i ulje. Zamesite glatko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ili vode da dobijete odgovarajuću konzistenciju.
Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom mestu da se udvostruči u veličini (oko 1 sat). Kada je testo naraslo, premesite ga i oblikujte u okrugli hleb. U testo ubacite novčić, vodeći računa da ga dobro sakrijete.
Stavite česnicu u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Ostavite je još 15-20 minuta da odmori. Premažite je uljem ili vodom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Kada je česnica pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi pre nego što je poslužite.
Česnica se tradicionalno lomi rukama, a ne seče nožem. Svaki član porodice uzima po komad, a onaj ko pronađe novčić u svom delu veruje se da će imati sreće tokom cele godine.
Aceton, osim što pomaže pri uklanjanju laka, može biti izuzetno koristan i za mnoge druge stvari u domaćinstvu.
10.4.2025. 15:00
Ova uobičajena navika "tera" vaš frižider da radi znatno više kako bi regulisao svoju unutrašnju temperaturu.
10.4.2025. 9:21
Nekoliko balona, korpica i štapići biće dovoljni za ovu preslatku dekoraciju.
10.4.2025. 8:06
Aceton, osim što pomaže pri uklanjanju laka, može biti izuzetno koristan i za mnoge druge stvari u domaćinstvu.
10.4.2025. 15:00
Ova uobičajena navika "tera" vaš frižider da radi znatno više kako bi regulisao svoju unutrašnju temperaturu.
10.4.2025. 9:21
Nekoliko balona, korpica i štapići biće dovoljni za ovu preslatku dekoraciju.
10.4.2025. 8:06
Iako se mnogi ljudi raduju proslavi svog rođendana, postoje i oni koji bi najradije samo da ga preskoče, kao da i ne postoji.
9.4.2025. 15:30
Cvetove i male plodove možete očekivati već za dve nedelje!
9.4.2025. 10:50
Osim što postaju nežniji, prema najnovijem istraživanju tate ćerki žive duže nego tate koje nemaju žensku decu.
9.4.2025. 10:18
Sudije prozivaju preostala četiri takmičara koja su najlošije obavila zadatak, a to su: Mika, Ognjen, Lina i Milica. Nakon detaljnog analiziranja njihovih jela, morali su da odluče koji takmičara zauvek napušta „MasterChef“ kuhinju.
10.4.2025. 22:13
Kada je i druga četvorka pronašla svoje mesto na balkonu, Aleksandar je priznao da je bio iznenađen Markovim prolaskom i pozitivnim komentarima koje je dobio od sudija. Štaviše, mislio je da Markovo jelo nije bilo kako treba.
10.4.2025. 22:07
Posle degustacije jela koje je pripremio Mihajlo, sudije prozivaju takmičare da istupe pred njih. Proglašavaju četiri najbolja, a samo jedan od njih je poneo epitet „pobednika večeri“.
10.4.2025. 22:04
Aleksandar Marinković je od svog cimera Nemanje sa balkona dobio jednu ekstra namirnicu koju je iskoristio za spremanje svog „svemirskog jela“.
10.4.2025. 21:59
Ognjen Stanić je izneo svoje jelo pred sudije, a degustacija možda baš i nije išla onako kako je očekivao.
10.4.2025. 21:54
Pradeda takmičarke Tamare Korać bio je profesionalni kuvar, a jednom prilikom je čak kuvao i za nekadašnjeg predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita.
10.4.2025. 21:29