
Koje je najpopularnije godišnje doba za rađanje?
Istraživači su otkrili da mnoge žene zapravo često planiraju trudnoću tako da se beba rodi u proleće ili leto. Zašto im je to važno?
7.4.2025. 9:40
Iako beli i crni biber imaju veoma različite ukuse, boje i teksture, oba mogu doprineti bogatstvu, pikantnosti i intenzitetu ukusa u brojnim receptima.
Ilustracija; Foto: Francisco Antonio Sanz/Shutterstock
18.1.2025.|8:06
Izvor: realsimple.com/Ariel Klein/J.G.
Skoro svako jelo koje pripremamo kod kuće uključuje crni biber, ali mnogi od nas imaju punu bočicu belog bibera koja samo stoji u kuhinjskom ormariću, čekajući da bude upotrebljena. Beli biber često može delovati zbunjujuće, naročito ako niste sigurni kada i kako da ga koristite. Iako beli i crni biber imaju veoma različite ukuse, boje i teksture, oba mogu doprineti bogatstvu, pikantnosti i intenzitetu ukusa u brojnim receptima.
Dakle, u čemu je razlika između belog i crnog bibera? Ovde ćemo detaljno objasniti razlike (i sličnosti) između ova dva popularna začina.
Beli biber, poput crnog, je začin koji se pravi od bobica bibera. Ima blag i suptilan zemljani ukus, koji je rezultat procesa sazrevanja i berbe. Kada bobice bibera potpuno sazru (ili skoro potpuno), one se potapaju u vodu, što im omogućava da fermentišu i blago omekšaju. Nakon toga, spoljni sloj se uklanja (zahvaljujući omekšavanju), otkrivajući glatke bele biberove zrnce. Pošto je koža uklonjena, beli biber ima blaži ukus u poređenju sa svojim tamnijim pandanom.
Takođe, kao i kod svakog procesa fermentacije, trajanje potapanja u vodi utiče na ukus zrna bibera. Ukus može varirati od blagog i travnatog do kompleksnog i intenzivnog.
Crni biber ima snažan i robustan ukus koji može istaknuti suštinu drugih sastojaka u jelu. Za razliku od belog bibera, proces berbe crnog bibera počinje pre nego što bobice potpuno sazru. Svako zrno bibera se skida sa biljke dok je još zeleno, a zatim se suši na suncu ili uz pomoć mašine. To je ono što daje crnom biberu tamnu boju i naboranu, grubu teksturu. Pošto spoljni sloj crnog bibera ostaje netaknut, on ima jači, intenzivniji i aromatičniji ukus.
Beli biber se možda ne koristi tako često kao crni, ali svakako vredi imati bočicu ovog začina u svom kuhinjskom ormariću. Popularan je u francuskoj i švedskoj kuhinji, kao i u različitim azijskim kuhinjama, poput kineske i vijetnamske. Neki kuvari preferiraju beli biber u svetlim jelima, poput pire krompira, jer ga smatraju vizuelno privlačnijim.
Dodajte mleveni beli biber u kremaste sosove i supe, ili u bogata, škrobna jela poput makarona sa sirom i zapečenog krompira, kako biste dobili dodatni sloj ukusa. On će pružiti zemljani, blago fermentisani ton koji je suptilniji od crnog bibera.
Beli biber u prahu možete pronaći na polici sa začinima u lokalnom supermarketu. Dok ga je ranije bilo teže naći, brendovi poput Simply Organic i McCormick sada proizvode beli biber u prahu. Alternativno, možete kupiti cela zrna belog bibera i samleti ih u mlinu za biber.
Način na koji meljete crni biber utiče na njegov ukus, teksturu i intenzitet. Čist mleveni biber je najjači i najintenzivniji tip, i odličan je za sporo kuvanje i jela koja zahtevaju dozu pikantnosti. Biber koji se nalazi na stolu u restoranima obično je sitno mleven (poznat kao „stočni mleveni biber“) i idealan je za završnu notu ukusa bez preterivanja. Grubo mleveni crni biber je odličan za začinjavanje mesa ili salatnih preliva, dok su cela zrna bibera najbolja za kiseljenje, domaće supe i marinade.
Može li se beli biber koristiti umesto crnog?
U većini recepata beli biber može zameniti crni, ali ukus jela može biti malo drugačiji zbog razlike u aromi. Iako beli biber ima blaži, zemljani ukus, preporučljivo je da ga dodajete postepeno, po malo, i prilagodite količinu ukusu jela.
Istraživači su otkrili da mnoge žene zapravo često planiraju trudnoću tako da se beba rodi u proleće ili leto. Zašto im je to važno?
7.4.2025. 9:40
Dečja nutricionistkinja otkrila je listu namirnica koje ne bi trebalo davati bebama mlađim od godinu dana.
6.4.2025. 8:13
Ukoliko želite zdrav, a ukusan slatkiš, ove čokoladne štanglice su pravi izbor za vas.
6.4.2025. 8:06
Istraživači su otkrili da mnoge žene zapravo često planiraju trudnoću tako da se beba rodi u proleće ili leto. Zašto im je to važno?
7.4.2025. 9:40
Dečja nutricionistkinja otkrila je listu namirnica koje ne bi trebalo davati bebama mlađim od godinu dana.
6.4.2025. 8:13
Ukoliko želite zdrav, a ukusan slatkiš, ove čokoladne štanglice su pravi izbor za vas.
6.4.2025. 8:06
Porodični odnosi bi trebalo da budu sigurna baza, prostor podrške, razumevanja i emocionalne stabilnosti.
5.4.2025. 10:04
Sledeći put kad zaboravite da izvadite meso iz zamrzivača, isprobajte ovaj trik i skratite vreme čekanja!
5.4.2025. 9:59
Donosimo vam listu od nekoliko najsrećnijih srpskih imena za dečake i devojčice.
5.4.2025. 8:52
Sreli smo se sa Natalijom i Sanijem, članovima grupe "Trik FX", koji su već decenijama u srećnom braku, i pitali ih čime bi se u životu bavili da nisu pevači.
7.4.2025. 10:51
"Sve je super sve što je izopačeno, nenormalno, kretenski, neobrazovano i bezobrazno".
7.4.2025. 10:23
Jovana Pajić je propustila let za Beogard iz Crne Gore zbog čega je morala da čeka drugi avion. Dok je sedela na aerodromu dogodila joj se neočekivana situacija.
7.4.2025. 9:56
Mnoge poznate ličnosti, kriju se iza umetničkih imena i nadimaka po kojima ih svi znamo, a malo ko bi rekao da Maji Nikolić u dokumentima stoji drugo ime.
7.4.2025. 9:50
Ivan Bjelica – prva ljubav Jelene Đoković. O tome se priča već 20 i kusur godina, ali je ta informacija, u stvari, netačna.
7.4.2025. 9:42
Pevač zajedno sa ćerkom izašao u grad!
7.4.2025. 8:21