
Aceton NIJE SAMO ZA SKIDANJE LAKA ZA NOKTE! Možete ga iskoristiti i za čišćenje u svom domu
Aceton, osim što pomaže pri uklanjanju laka, može biti izuzetno koristan i za mnoge druge stvari u domaćinstvu.
10.4.2025. 15:00
Greška koju činite skoro svaki dan.
Ilustracija Foto: New Africa/Shutterstock
4.2.2025.|8:14
Izvor: klix.ba/L.R.
Iako se može činiti suprotno popularnom mišljenju, skidanje masnoća na tiganju vrućom vodom vodi zapravo može naneti više štete nego koristi.
Problem leži u tome što masnoća može oštetiti vaš odvod. Masnoća rastvorena vrućom vodom može se zalepiti za zidove cevi, što vremenom dovodi do problema i začepljenja koja često zahtevaju intervenciju vodoinstalatera.
Ne samo da može naštetiti vašem odvodu, već nakupljena masnoća može negativno uticati i na gradsku kanalizaciju, kao i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.
S druge strane, hladna voda pomaže u očvršćavanju masnoće, omogućavajući da komadići ulja i masti prođu kroz cevi. Međutim, to ne znači da treba ispirati masnoću svaki put kada kuvate.
Masnoću i ulja treba sastrugati ili obrisati pre nego što počnete da perete tiganj. Možete koristiti namensku teglu za skupljanje masnoće ili trik sa aluminijumskom folijom kako biste se lakše rešili masnoće. Dakle, kada čistite tiganj u sudoperi, koristite hladnu vodu.
Ispravno čišćenje tiganja pomaže u održavanju sudova u dobrom stanju i sprečava nepotrebne troškove za vodoinstalaciju. Najpre pustite da se tiganj potpuno ohladi, jer rukovanje vrućom masnoćom može biti opasno.
Kada se ohladi, uklonite masnoću tako što ćete je izliti u posudu ili sastrugati u smeće. Nakon što papirnim ubrusom ili novinama dobro obrišete tiganj, operite ga u sudoperi hladnom vodom i sredstvom za pranje sudova.
Za tvrdokorne mrlje možete koristiti sodu bikarbonu. Pospite je po tiganju i izribajte vlažnom sunđerom. Soda bikarbona efikasno uklanja masnoću bez oštećenja površine posude.
Ipak, budite pažljivi kada koristite sodu bikarbonu na aluminijumskim tiganjima i pravilno čistite keramičke tiganje kako biste im produžili vek trajanja i sačuvali kvalitet. Takođe, imajte na umu da tiganji od livenog gvožđa zahtevaju poseban način čišćenja kako bi ostali dugotrajni i laki za održavanje.
Aceton, osim što pomaže pri uklanjanju laka, može biti izuzetno koristan i za mnoge druge stvari u domaćinstvu.
10.4.2025. 15:00
Ova uobičajena navika "tera" vaš frižider da radi znatno više kako bi regulisao svoju unutrašnju temperaturu.
10.4.2025. 9:21
Nekoliko balona, korpica i štapići biće dovoljni za ovu preslatku dekoraciju.
10.4.2025. 8:06
Aceton, osim što pomaže pri uklanjanju laka, može biti izuzetno koristan i za mnoge druge stvari u domaćinstvu.
10.4.2025. 15:00
Ova uobičajena navika "tera" vaš frižider da radi znatno više kako bi regulisao svoju unutrašnju temperaturu.
10.4.2025. 9:21
Nekoliko balona, korpica i štapići biće dovoljni za ovu preslatku dekoraciju.
10.4.2025. 8:06
Iako se mnogi ljudi raduju proslavi svog rođendana, postoje i oni koji bi najradije samo da ga preskoče, kao da i ne postoji.
9.4.2025. 15:30
Cvetove i male plodove možete očekivati već za dve nedelje!
9.4.2025. 10:50
Osim što postaju nežniji, prema najnovijem istraživanju tate ćerki žive duže nego tate koje nemaju žensku decu.
9.4.2025. 10:18
Sudije prozivaju preostala četiri takmičara koja su najlošije obavila zadatak, a to su: Mika, Ognjen, Lina i Milica. Nakon detaljnog analiziranja njihovih jela, morali su da odluče koji takmičara zauvek napušta „MasterChef“ kuhinju.
10.4.2025. 22:13
Kada je i druga četvorka pronašla svoje mesto na balkonu, Aleksandar je priznao da je bio iznenađen Markovim prolaskom i pozitivnim komentarima koje je dobio od sudija. Štaviše, mislio je da Markovo jelo nije bilo kako treba.
10.4.2025. 22:07
Posle degustacije jela koje je pripremio Mihajlo, sudije prozivaju takmičare da istupe pred njih. Proglašavaju četiri najbolja, a samo jedan od njih je poneo epitet „pobednika večeri“.
10.4.2025. 22:04
Aleksandar Marinković je od svog cimera Nemanje sa balkona dobio jednu ekstra namirnicu koju je iskoristio za spremanje svog „svemirskog jela“.
10.4.2025. 21:59
Ognjen Stanić je izneo svoje jelo pred sudije, a degustacija možda baš i nije išla onako kako je očekivao.
10.4.2025. 21:54
Pradeda takmičarke Tamare Korać bio je profesionalni kuvar, a jednom prilikom je čak kuvao i za nekadašnjeg predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita.
10.4.2025. 21:29