Iako se može činiti suprotno popularnom mišljenju, skidanje masnoća na tiganju vrućom vodom vodi zapravo može naneti više štete nego koristi.

Problem leži u tome što masnoća može oštetiti vaš odvod. Masnoća rastvorena vrućom vodom može se zalepiti za zidove cevi, što vremenom dovodi do problema i začepljenja koja često zahtevaju intervenciju vodoinstalatera.

Ne samo da može naštetiti vašem odvodu, već nakupljena masnoća može negativno uticati i na gradsku kanalizaciju, kao i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

S druge strane, hladna voda pomaže u očvršćavanju masnoće, omogućavajući da komadići ulja i masti prođu kroz cevi. Međutim, to ne znači da treba ispirati masnoću svaki put kada kuvate.

Masnoću i ulja treba sastrugati ili obrisati pre nego što počnete da perete tiganj. Možete koristiti namensku teglu za skupljanje masnoće ili trik sa aluminijumskom folijom kako biste se lakše rešili masnoće. Dakle, kada čistite tiganj u sudoperi, koristite hladnu vodu.

Kako pravilno oprati masnoću sa tiganja

Ispravno čišćenje tiganja pomaže u održavanju sudova u dobrom stanju i sprečava nepotrebne troškove za vodoinstalaciju. Najpre pustite da se tiganj potpuno ohladi, jer rukovanje vrućom masnoćom može biti opasno.

Kada se ohladi, uklonite masnoću tako što ćete je izliti u posudu ili sastrugati u smeće. Nakon što papirnim ubrusom ili novinama dobro obrišete tiganj, operite ga u sudoperi hladnom vodom i sredstvom za pranje sudova.

Za tvrdokorne mrlje možete koristiti sodu bikarbonu. Pospite je po tiganju i izribajte vlažnom sunđerom. Soda bikarbona efikasno uklanja masnoću bez oštećenja površine posude.

Ipak, budite pažljivi kada koristite sodu bikarbonu na aluminijumskim tiganjima i pravilno čistite keramičke tiganje kako biste im produžili vek trajanja i sačuvali kvalitet. Takođe, imajte na umu da tiganji od livenog gvožđa zahtevaju poseban način čišćenja kako bi ostali dugotrajni i laki za održavanje.

Povezane vesti