Savršeno kuvana testenina kao iz restoran, nikad previše skuvana niti lepljiva – zašto nikad ne ispadne tako kod kuće? Iako možda tačno sledite uputstva s pakovanja, nešto i dalje nedostaje. Srećom, svetski poznati kuvar Gordon Remzi otkrio je ključne trikove koji će vašu testeninu podići na novi nivo!

Mnogi misle da je kuvanje testenine jednostavno, ali male greške mogu da unište krajnji rezultat. Od količine vode do tehnike mešanja – svaki detalj je važan. Ako vaša testenina ispadne lepljiva, prekuvana ili bezukusna, verojatno pravite jednu od ovih grešaka.

1. Dovoljno vode: Jedna od najvećih grešaka je korišćenje premalo vode. Testenini treba prostora za "kretanje" kako bi se ravnomerno skuvala i kako bi se sprečilo lepljenje.

Pravilo: 1 litar vode na 100 g testenine. Voda mora da proključa pre nego što dodate testeninu – ako ne vri, rezultat neće biti savršen!

2. So je obavezna: So ne ide samo u tanjir – mora biti i u vodi! Remzi naglašava da voda treba da bude "slana kao more" jer testenina kuvanjem upija njen ukus.

Pravilo: 10 g soli po litri vode. Ako solite tek nakon kuvanja, testenina će biti bljutava.

3. Mešanje je ključno: Mešanje odmah nakon što testenina uđe u vodu sprečava lepljenje i osigurava ravnomjerno kuvanje.

Pravilo: Prvi minut – neprestano mešanje, nakon toga – povremeno. Ako je ostavite bez mešanja, zalepiće se i skuvati neravnomerno.

4. Nikad ulje u vodu: Mnogi dodaju ulje kako bi sprečili lepljenje, ali to je velika greška! Ulje stvara sloj na testenini i sprečava upijanje sosa.

Pravilo: Dovoljno vode, soli i mešanja – to je jedini ispravan način. Ulje u vodi čini testeninu “klizavom” i sos se neće vezati kako treba.

5. Kuvanje “al dente”: Savršena testenina nije premekana! Remzi preporučuje kuvanje 1-2 minuta kraće od uputstva na pakovanju.

Pravilo: Završite kuvanje u umaku! Iscedite teesteninu i odmah je prebacite u tiganj sa sosom – tako će upiti sve ukuse i biti sočnija.

6. Voda od testenine – tajni sastojak: Nemojte prosuti svu vodu u kojoj se testenina kuvala – ona sadrži skrob koji pomaže sosu da se bolje spoji s testeninom.

Pravilo: Sačuvajte 1 šoljicu vode od kuvanja i dodajte je u sos. Umak će biti gušći, svilenkast i bolje će prianjati uz testeninu.

Povezane vesti