Najpametnija deca rađaju se u ova dva meseca u godini
Mesec rođenja možda nije samo broj u kalendaru, istraživanja sugerišu da određeni periodi u godini mogu uticati na detetov razvoj i školsku spremnost.
18.12.2025. 14:00
Uz prave tehnike, vaša testenina može biti jednako savršena kao ona iz restoranu – možda čak i bolja!
Ilustracija; Foto: Ramina_J/Shutterstock
23.3.2025.|10:19
Izvor: Večernji.hr/Ana Hajduk
Savršeno kuvana testenina kao iz restoran, nikad previše skuvana niti lepljiva – zašto nikad ne ispadne tako kod kuće? Iako možda tačno sledite uputstva s pakovanja, nešto i dalje nedostaje. Srećom, svetski poznati kuvar Gordon Remzi otkrio je ključne trikove koji će vašu testeninu podići na novi nivo!
Mnogi misle da je kuvanje testenine jednostavno, ali male greške mogu da unište krajnji rezultat. Od količine vode do tehnike mešanja – svaki detalj je važan. Ako vaša testenina ispadne lepljiva, prekuvana ili bezukusna, verojatno pravite jednu od ovih grešaka.
1. Dovoljno vode: Jedna od najvećih grešaka je korišćenje premalo vode. Testenini treba prostora za "kretanje" kako bi se ravnomerno skuvala i kako bi se sprečilo lepljenje.
Pravilo: 1 litar vode na 100 g testenine. Voda mora da proključa pre nego što dodate testeninu – ako ne vri, rezultat neće biti savršen!
2. So je obavezna: So ne ide samo u tanjir – mora biti i u vodi! Remzi naglašava da voda treba da bude "slana kao more" jer testenina kuvanjem upija njen ukus.
Pravilo: 10 g soli po litri vode. Ako solite tek nakon kuvanja, testenina će biti bljutava.
3. Mešanje je ključno: Mešanje odmah nakon što testenina uđe u vodu sprečava lepljenje i osigurava ravnomjerno kuvanje.
Pravilo: Prvi minut – neprestano mešanje, nakon toga – povremeno. Ako je ostavite bez mešanja, zalepiće se i skuvati neravnomerno.
4. Nikad ulje u vodu: Mnogi dodaju ulje kako bi sprečili lepljenje, ali to je velika greška! Ulje stvara sloj na testenini i sprečava upijanje sosa.
Pravilo: Dovoljno vode, soli i mešanja – to je jedini ispravan način. Ulje u vodi čini testeninu “klizavom” i sos se neće vezati kako treba.
5. Kuvanje “al dente”: Savršena testenina nije premekana! Remzi preporučuje kuvanje 1-2 minuta kraće od uputstva na pakovanju.
Pravilo: Završite kuvanje u umaku! Iscedite teesteninu i odmah je prebacite u tiganj sa sosom – tako će upiti sve ukuse i biti sočnija.
6. Voda od testenine – tajni sastojak: Nemojte prosuti svu vodu u kojoj se testenina kuvala – ona sadrži skrob koji pomaže sosu da se bolje spoji s testeninom.
Pravilo: Sačuvajte 1 šoljicu vode od kuvanja i dodajte je u sos. Umak će biti gušći, svilenkast i bolje će prianjati uz testeninu.
Mesec rođenja možda nije samo broj u kalendaru, istraživanja sugerišu da određeni periodi u godini mogu uticati na detetov razvoj i školsku spremnost.
18.12.2025. 14:00
Kada želite brz, a ukusan ručak, ova Alfredo pasta je pravi izbor za vas.
18.12.2025. 10:00
Promene u ponašanju psa često su prvi znak da se s njegovim zdravljem ili emocionalnim stanjem nešto događa i zato ih ne treba olako shvatati.
17.12.2025. 14:00
Uživaćete u svakom zalogaju.
17.12.2025. 8:06
Prilikom svakodnevnog tuširanja često dolazi do problema na koži poput zatezanja, perutanja, sivila ili iritacija, a stručnjaci pojašnjavaju i koji su najčešći razlozi za to.
16.12.2025. 8:46
Neki roditelji pažljivo gledaju na sat i njihova deca moraju biti u krevetu u tačno određeno vreme. S druge strane, ima roditelja koji se uopšte ne opterećuju rasporedom spavanja.
15.12.2025. 10:40
Ako mislite da posne palačinke nikada ne mogu biti mekane, elastične i savršeno ukusne - vreme je da vas razuverimo!
15.12.2025. 7:39
"Svi smo krivi za ove greške kao roditelji, uključujući i mene"...
14.12.2025. 9:05
Kuvanje pirinča bi trebalo da bude jednostavno jer obično zahteva samo pirinač i vodu. Međutim, to često nije slučaj, jer male greške mogu dovesti do potpunog neuspeha.
14.12.2025. 8:19
Dok većina članova žirija u produkciju dolazi samo kada su snimanja, jedan od njih svraća redovno...
18.12.2025. 12:03
Žika se nedavno oprobao na filmu, a sada kaže: "Očakujem iz Holivuda poziv..."
18.12.2025. 11:39
"Ajde, mala moja da ti kupim jedan poklon, da imaš od mene uspomenu..." Aleksandra Prijović pred okupljenim novinarima poželela da ispriča kakav je Šaban bio kao čovek...
18.12.2025. 10:33
"Onda da muku mučim gde ću pre - u Šangaj ili u Vranje"...
18.12.2025. 10:02
Da li ste spremni da otkrijete kako izgleda kada mlada dadilja sa sela dođe u Beograd i potpuno preokrene život samohranom ocu troje dece?
17.12.2025. 14:19
Iako ima mnogo anegdota i priča vezanih za Šabana Šaulića, Aleksandra se ove jedne seća sa posebnom radošću.
17.12.2025. 10:48