Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bez obzira da li ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju da budu tanke, mekane i elastične.

Ako palačinke ponekad ne ispadnu onako kako biste želeli, suviše su debele ili žilave - ne brinite! Uz ovaj jednostavan trik palačinke će svaki put ispasti savršene!

Ključ je u kombinaciji sastojaka i odmaranju testa. Dodavanje malo mineralne vode učiniće ih prozračnijim, dok će odmaranje smese omogućiti da se brašno ravnomerno hidrira i zadrži palačinke gipkim i bez grudvica.

Sastojci za palačinke:

- 2 jaja

- 250 g glatkog brašna

- 300 ml mleka

- 200 ml mineralne vode

- Prstohvat soli

- 1 kašika šećera

- 1 kašika ulja ili rastopljenog putera

- Malo ulja za tiganj

Priprema: U velikoj posudi umutite jaja, zatim dodajte mleko, so i šećer. Postepeno dodajte brašno, stalno mešajući da biste izbegli grudvice. Sipajte mineralnu vodu i lagano promešajte. Na kraju dodajte ulje ili puter i sve još jednom sjedinite. Ostavite smesu da odstoji najmanje 20-30 minuta. Ovo je ključ za savršenu teksturu! Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i premažite ga kapljicom ulja. Sipajte malu količinu testa i zavrtite tiganj kako biste je ravnomerno rasporedili. Kada rubovi počnu da dobijaju boju i pojave se mehurići, pažljivo okrenite palačinku i pecite još 20-30 sekundi.

Dodatni trik: Ako želite ekstra mekane palačinke, dodajte kašiku kisele pavlake u smesu - rezultat će vas oduševiti!

Povezane vesti